PRIORITET MINISTARSTVA ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU JE UVOĐENJE E UPRAVE NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE

Jedinstveno upravno mesto ili elektronska uprava spojiće lokalne samouprave i povezaće ih sa resornim ministarstvima, kazala je Marija Obradović, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije.

Ona je dodala da ovo ministarstvo radi na uvođenju elektronske uprave i da je u tom cilju u dosadašnjem, procesu oformljena baza podataka u Kuršumliji, Kosijeriću, Topoli i Paraćinu i da će ovaj proces biti ubrzan. Jedinstveno upravno mesto pomaže građanima da na jednom mestu završe sve imovinsko pravne i katastarske poslove, kao i izvode iz matičnih knjiga. Sa druge strane ova baza podataka biće usmerena i sa resornim ministarstvima i mnogim upravama kako bi se brže i efikasnije rešavali svi predmeti.

Ovaj sistem, kako ističe predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović je ono na čemu se ubrzano radi i u ovoj lokalnoj samoupravi, a u tom cilju već je projektni tim angažovan i u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Punom primenom ovog sistema kroz zajedničku bazu podataka otkloniće se sve birokratske prepreke u rešavanju mnogih pitanja koja su se gomilala decenijama, a naročito onih  koja se odnose na imovinsko pravne odnose.