PRIORITETI GRADA LESKOVCA U NAREDNOM PERIODU SU SANACIJA CRKVE SVETOG ILIJE U PEČENJEVCU I DALJA PODRŠKA SEOSKIM MESNIM ZAJEDNICAMA OKO POSTAVLJANJA MOBILIJARA ZA DECU

Prikom posete Pečenjevcu i Brejanovcu gradonačelnik Goran Cvetanović obišao je crkvu Svetog Ilije koja je sagrađena još 1844. godine.

On je naglasio da će ova crkva 2024. godine obeležiti veliki jubilej 180 godina od osnivanja, a pošto sveštenstvo planira da obnovi bogomolju grad Leskovac će u tome pružiti svu potrebnu finansijsku podršku.

Cvetanović je podsetio da je poslednji put ova crkva rekonstruisana pre 18 godina kada je on bio predsednik Gradske skupštine.Ujedno Cvetanović je podvukao da pomoć u rekonstrukciji verskih objekata doprinosi očuvanju naše tradicije i da otud proističe i naša obaveza da damo lični doprinos.

Cvetanović je izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa načelnikom Gradske uprave Milošem Cvetanovićem učestvovao svojim privatnim sredstvima u opremanju crkvenog dvorišta u Pečenjevcu mobilijarom, a takav mobilijar i letnjikovac postavljen je i u selu Brejanovcu.

Za mobilijaru Pečenjevcu Cvetanović je izdvojio 129. 240 dinara, a za mobilijar u Brejanovcu 135.840 dinara iz ličnih sredstava, ili ukupno 265.080 dinara.

Sveštenik Dalibor Jovanović, paroh Crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu zahvalio je gradonačelniku Goranu Cvetanoviću na svesrdnoj podršci i pozvao vernike, privrednike i ljude dobre volje da daju svoj doprinos u obnovi ove svetinje.

Đorđe Veljković povratnik iz Čikaga dao je svoj lični doprinos za obnovu ove svetinje u iznosu od 200.000 dinara i pozvao sve ostale vernike da slede njegov primer.

Kako je konstatovano ne smemo i ne možemo zaboraviti svoje korene i samo na taj način čuvamo tradiciju i duhovnost.

BrejanovcePEČENJEVCE