PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA TERITORIJI LESKOVCA

Na teritoriji grada Leskovca danas je na predlog Kriznog štaba proglašena vanredna situacija. Ova odluka usledila je nakon povećanog broja obolelih i hospoitalizovanih pacijenata.

Kako je istakao komandamt Kriznog štaba i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović vanredna situacija važiće od danas do 27. jula. Cvetanović je istakao da je ova mera neophodna radi sveukupnog očuvanja zdravlja stanovništva i sprečavanja daljeg širenja virusa.

On je podvukao da se prethodne preporuke Kriznog štaba donete na osnovu predloga Zavoda za javno zdravlje nisu poštovale, a to ilustruje činjenica da su pojedini kafići radili i do 2 sata ujutru iako je preporučeno vreme za zatvaranje blo 23 sata. Gradonačelnik Goran Cvetanović je naglasio da je u Leskovcu stanje veoma ozbiljno jer je zabeležen veliki broj zaraženih među mladima i to sa težom kliničkom slikom, a mnogi od njih se nalaze na kiseoniku.

Na osnovu današnje naredbe rad ugostiteljskih objekata je ograničen na taj način da ugostiteljski objekti neće raditi u vremenu od 21. do 06. sati ujutru  ukoliko su zatvorenog tipa, a od 23. do 06. sati ukoliko su otvorenog tipa, odnosno ukoliko su to  bašte.

U ovoj naredbi se navodi i da je neophodno ograničiti prostor na minimalno 4 metra kvatratna u zatvorenom i 2 metra kvadratna na otvorenom prostoru  po gostu.

Gosti moraju koristiti zaštitne maske, a na stolovima je obavezno sredstvo za dezinfekciju. Preporučeno je i  odlaganje svih svadbi, krštenja i sličnih slavlja  na period od 14 dana. Pojačane mere opreza obavezne su i  za verske objekte,kao i  kozmetičke i  frizerske salone i fitnes centre. U odluci se navodi i neophodnost dezinfekcije svih  stambenih zgrada i to najamanje jednom dnevno.

Prema ovoj odluci nalaže se odlaganje svih svečanosti i sličnih skupova u obrazovnim ustanovama uz primenu svih medicinskih mera zaštite. Rad prodajnih objekata prema odluci mora se organizovati na najmanje 6 kvadrata po potrošaču.

Odlukom Kriznog štaba JKP “Komunalac” pojačaće dezinfekciju javnih površina sa većom frekvencijom, a posebno oko zdravstvenih ustanova čiji će se prilazi češće čistiti i dezinfikovati. Naložena je i obavezna upotreba zaštitnih maski u zatvorenom prostoru što podrazumeva sve institucije, trgovinske radnje, ali i pijace bez obzita što se rad odvija na otvorenom prostoru.

Kontrolisanje sprovođenja ovih mera sprovodiće redovno Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne policije. Krizni štab doneo je i odluku da ukoliko se porast broja obolelih nastavi Dom zdravlja mora otvoriti još jednu ambulantu, s tim što će obe raditi od 7 do 22 sata.