Promocija Sijarinske Banje i projekta spa centra “Sijarina Spa“

Nataša Ranitović, predsednica Klaster zdravstvenog, velnes i SPA turizma Srbije je na Konferenciji koja je održana u Rumunskoj banji “Herculane“ u Afrodita Resort & Spa centru, predstavila učesnicima konferencije, rumunskim novinarima i predstavnicima rumunskih turističkih agencija, projekat Rimski banjski spa centar „Sijarina Spa“ u Sijarinskoj banji.

Po predanju ime Sijarinska Banja potiče od imena “Sija Irina” (Seja Irina), koja je u doba Vizantije bila gospodarica ovog kraja, kao uticajna veleposednica i sestra žene Justinijana I. Obzirom da opština Medveđa obiluje rudnim i mineralnim bogatstvima, ali i termalnim izvorima, nasleđem iz Rimskog perioda u Sijarinskoj Banji je otpočela promocija rimskog kulturnog nasleđa i oživljavanje lokaliteta.

Predstavnice Klaster i velnes turizma obišle su Sijarinsku Banju i Lece i posetili neke od rimskih lokaliteta, kojima je teritorija opštine Medveđa bogata. Tragovi rudarske aktivnosti, iz različitih epoha,  vidljivi su u ostacima rudarskih okana i objektima za topljenje rude. Eksploatacija rudnog blaga imala je veliki značaj za privredu Rimskog carstva. Rimljani su eksploatisali i blago rudnika Lece. Prvi putevi i prva naselja bili su uslovljeni  upravo rudarskom aktivnošću. Eksploatisali su samorodno zlato u površinskim delovima na Rasovači, a verovatno i poludrago kamenje – ametist, opal i ahat.O tome svedoče lokaliteti koji se neposredno vezuju za rudarsku aktivnost: okna, ostaci topioničarskih peći, šljačišta, kao i nazivi za pojedine lokalitete. U toku je projektovanje i promocija buduće priče.

Edukacija mladih pod nazivom „Wellness putovanje“ održaće se 09. maja u Osnovnoj školi „Gornja Jablanica“ u Medveđi, gde će učenici pokazati svoje znanje o Jablaničkom kraju kroz kviz znanja.