Promovisana knjiga „OŠ „Vasa Pelagić“ Leskovac, 1913-2018.“

U holu Leskovačkog kulturnog centra održana je promocija knjige Miroslava Ž. Karanfilovića: „OŠ „Vasa Pelagić“ Leskovac, 1913-2018.“

,,U monografiji su obuhvaćeni  svi važni događaji, kao uspesi koji su postigli učenici ove škole. Na kraju su upisana i imena svih nastavnika i učenika koji su završili četvororazrednu i osmorazrednu osnovnu školu „Vasa Pelagić“ . Navedeni su najvažniji momenti, ali se nadam da sam uspeo da u život i rad škole uklopim i društvene okolnosti u kojima je škola tokom tih 105 godina radila“, kazao je autor Miroslav Ž. Karanfilović.

Kada je u pitanju  škola „Vasa Pelagić“  ona je specifična i po tome što je 60-ih godina imala više od 1500 učenika u deset odeljenja a 80-ih u 16 odeljenja  bilo je 1800 učenika. Sve do otvaranja OŠ „Trajko Stamenković“ škola je  uvek radila u tri, a 60-ih i u čak u četiri smene.

Na promociji ove monografije koja je  organizovana u saradnji sa Istorijskim arhivom, pored profesora Karanfilovića govorio je i recenzent knjige dr Ivan M. Becić.