Promovisana knjiga Svetolika Stankovića „Sidonijin pogled“

U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je  promovisana knjiga Svetolika Stankovića „Sidonijin pogled“ – roman o Isidori Sekulić.

Na promociji su govorili prof. dr Dušan Janjić, Danilo Kocić, recenzent knjige, profesor Marija Stojanović i Dragan Radović.Odlomke iz knjige kazivao je sam autor.

Roman iz neobičnog ugla osvetljava lik ove znamenite umne intelektualke, prve žene akademika u Srbiji, te je stoga skrenuo pažnju šire kulturne javnosti.

,,Ovo sasvim drugačiji pogled na Isidoru Sekulić, pogled iz jednog ugla iz kojeg je do sada niko u srpskoj kritici, ali i romanesknoj literaturi nije tako posmatrao.Isidora je imala nesreću da je kao mala ostala bez majke i to je bio jedan šok koji ju je pratio čitavog života. Međutim, ima i jedan drugi detalj na koji najveći broj autora knjiga o Isidori čini mi se  nije obratio pažnju, a ja sam upravo to akcentirao. Jedan detalj u kome ona svog oca, zemunskog kapetana Danila Sekulića, videla u jednoj lascivnoj sceni sa komšinicom. Ta scena, po mom dubokom uverenju, ostavila je neizbrisiv trag na Isidoru Sekulić, na njen život, čak i na njeno stvaralaštvo. U ovoj knjizi sam pokušao, da upravo  progovorim i o tome“ kazao je  autor Svetolik Stanković.