Prva taktilna izložba ,,Dodirni prošlost“ otvorena u Leskovcu

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložba pod nazivom ,,Dodirni prošlost“ na  Međunarodni dan belog štapa, Dan slepih i slabovidih osoba.

Projekat „Dodirni prošlost“ usmeren je na unapređenje pristupačnosti sadržaja muzeja ljudima sa oštećenim vidom. Postavljanjem taktilne izložbe od 19 taktilnih replika i izradom audio-vodiča slepim i slabovidim osobama će se prilagoditi deo postavke Narodnog muzeja u Leskovcu „Vremeplov leskovačkog kraja“.

Cilj je doprineti socijalnoj integraciji kroz dostupnost kulturnih sadržaja. Izložba će ostati deo stalne postavke i biće otvorena za sve zainteresovane posetioce u toku čitave godine.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

,,Grad Leskovac brine o svim svojim sugrađanima i trudi se da im omogući jednake uslove za život. Na ovaj način poseticioma je omogućeno da dodirnu taktilne predmete i da se na taj način upoznaju sa delom našeg kulturnog nasleđa uz pomoć audio vodiča- aplikacije i naočara sa dioptrijskim  lupama. Ovo je prvi muzej u Srbiji tog tipa. Lokalna samouprava će uvek podržavati ovakve podvige i danas imam tu čast da kažem da će jedno slabovido lice početi da radi na telefonskoj centrali u Opštoj bolnici Leskovac“, kazao je gradonačelnik.

Autori projekta su Suzana Ranđelović iz Narodnog muzeja Leskovac i Miroslava Vukojević iz Okružne organizacije slepih Leskovac.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, oblast „Kulturne delatnosti osoba sa invaliditetom  u 2018. godini “.