PRVI ČAS U SVIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA U REPUBLICI SRBIJI SUTRA ĆE POČETI INTONIRANJEM HIMNE „BOŽE PRAVDE“

Himnom „Bože pravde“ sutra počinje nova školska godina koju će đaci u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji početi na uobičajen način.

To znači da će u klupe sesti oko 760.000 učenika, od čega 520.000 osnovaca i da će svi normalno ići na nastavu, odeljenja se neće deliti, a ni učenici ni nastavnici nisu u obavezi da nose maske. Prosvetne vlasti se nadaju da će cela ova školska godina proteći bez prekida koji su obeležili prethodne dve godine.

Da će škola početi uobičajeno, odlučio je još pre desetak dana Tim za škole koji je razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nema prepreka da školska godina počne na vreme, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

Nastava će početi uobičajeno i za decu u seoskim područjima koja pohađaju škole sa malim brojem đaka. Naime, u školama koje imaju manje od 15 đaka, trebalo je da se spoje stariji razredi što bi dovelo i do zatvaranja nekih obrazovnih ustanova. Od toga se, zasada odustalo, razredi su spojeni u samo 15 ustanova, a sve ostale radiće kao i prošle godine.

– Od 110 zahteva koje su do sada škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102. Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas.

Kada je reč o školskom kalendaru, ove godine osnovci neće imati jesenji raspust. Tokom novembra sve đake osnovnih i srednjih škola očekuje produženi vikend, jer se praznuje 11. novembar koji „pada“ u petak i spojiće se sa vikendom.

Razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što će učenici imati slobodna tri dana, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Prvo polugodište završava se u petak 30. decembra, nakon čega sledi zimski raspust koji će zvanično početi u ponedeljak 31. decembra i trajaće do petka 20. januara 2023.

Drugo polugodište đacima od prvog do osmog razreda počeće zvanično u ponedeljak 23. januara i završiće se u utorak 6. juna za osmake, dok će se niži razredi raspustiti 20. juna 2023. godine.

Drugo polugodište srednjoškolcima će početi ranije i to već u ponedeljak 16. januara. Za niže srednjoškolske razrede trajaće sve do utorka 20. juna, dok će se za učenike 4. razreda gimnazija završiti u utorak 23. maja, a za učenike trogodišnjeg ili 4. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u utorak 30. maja 2023.

Tokom drugog polugodišta osnovci će imati prolećni raspust od osam dana koji će početi u ponedeljak 10. aprila, a završiće se u utorak 18. aprila. Probni završni ispit za osmake iduće godine održaće se u petak 23. marta i u subotu 25. marta dok su konačni završni ispiti planirani za sredu 21. jun, četvrtak 22. jun i petak 23. jun 2023. godine.

Svečana dodela đačkih knjižica i svedočanstava održaće se tradicionalno na Vidovdan 28. juna 2023.

Kako nam je rekao rukovodilac Aktiva leskovačkih osnovnih škola ove godine u prvi razred na teritoriji grada Leskovca poći će 1640 prvaka. U Srbiji njih ukupno 65.000.

početak školske godineseptembar