RASPISAN KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA U OBLASTI POLJOPRIVREDE

Kako je kazao predsednik Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Dejan Ranđelović za mere subvencija iz gradskog budžeta biće izdvojena sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, a podsticaji će značno doprineti unapređenju proizvodnje u svim segmentima.

Ovi podsticaji, ističe Ranđelović odnose se na takozvanu meru101, odnosno investiciju za unapređenje fizičkih mera poljoprivrednih gazdinstava, meru 301 koja obuhvata aktivnosti oko bušenja bunara za navodnjavanje i meru 402 koja podrazumeva formiranje udruženja koja imaju u planu organizovanje raznih poljoprivredno-promotivnih manifestacija,sajmova ili izložbi .

Za meru investicija fizičkog obima gazdinstva zahtev mogu podneti sva registrovana gazdinstva sa područja grada, a koja su uložila novčana sredstva u kupovinu nove opreme i mehanizacije za stočarsku, voćarsku, povrtarsku ili ratarsku delatnost ili nabavku priključnih mašina u istom cilju ili pčelarstvo.

Ranđelović je istakao da je maksimalni iznos 80.000 dinara, odnosno od 30 do 50 odsto bez obračunatog PDV-a, a ukupno za ovu meru poljoprivrednici će moći da ostvare 160.000 dinara, a ukupan budžet po ovom osnovu je 46 miliona i 500 hiljada dinara.

Za bušenje bunara povraćaj sredstava je od 30 do 60 procenata, a maksimalno po 120.000 dinara po podnetom zahtevu, dok je za formiranje udruženja na teritoriji grada projektovana svota je 300.000 dinara.

Ovaj konkurs je raspisan 1. septembra i traje do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 15.09. ove godine.

Ranđelović je naglasio da je od dokumentacije za podnošenje zahteva potrebno priložiti kopiju važeče lične karte, potvrdu o izvršenoj registraciji gazdinstva, potvrdu iz registra setvene ili biljne proizvodnje i obezbeđen listing o poreklu životinja ukoliko je u pitanju stočarska proizvodnja, kopiju potvrde o namenskom računu, fiskalni isečak, račun ili otpremnicu za kupljenu opremu ili mehanizaciju, kao i kopiju garantnog lista ukoliko roba podleže garanciji.

Na pitanje naše redakcije koliko će ove mere imati efekta, predsednik Budžetskog Fonda ra razvoj poljoprivrede Dejan Ranđelović je rekao da je njihov cilj unapređenje i podsticanje poljoprivrede i sprečavanje migracija sa sela, s tim da se vodilo računa i o eventualnim posledicama svetske ekonomske krize na ovu oblast.

Kako je rečeno ovom prilikom grad Leskovac prednjači po izdvajanju za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u odnosu na ostale gradove Srbije što se višestruko vraća i poljoprivredi i privredi u celini.

POLJOPRIVREDA