REKOGNOSCIRANJE ARHEOLOŠKIH LOKALITETA NA TERITORIJI OPŠTINE CRNA TRAVA

Projekat „Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Crna Trava“ odobren je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije po konkursu za 2023. godinu i realizovan je u periodu od septembra do decembra 2023. godine.

Projektni tim bili su arheolozi arheološkog odseka Narodnog muzeja u Leskovcu: Vladimir Stojanović, rukovodilac projekta, arheolog, kustos, Julijana Pešić, arheolog, muzejski savetnik i Vladimir Stevanović, arheolog, viši kustos. Stručni konsultant na projektu je dr Aleksandar Bulatović, arheolog, naučni saradnik u Arheološkom institutu u Beogradu.

Kako je istakao arheolog Vladimir Stevanović na pres konferenciji koja je održana tim povodom na ovom području zabeležen je jedan lokalitet koji sadrži ostatke iz doba praistorije, perioda mlađeg neolita, koji se na osnovu pozicije može okvirno svrstati u naselje. Iz rimskog i ranovizantijskog perida evidentirana su četiri lokaliteta.

Od tog broja tri su utvrđenja, a jedan lokalitet se može definisati kao nekropola. Najviše evidentiranih lokaliteta potiče iz srednjeg veka, ukupno 36. Od toga su 4 utvrđenja, 11 naselja, 12 kultnih objekata i 9 nekropola. Za 22 lokaliteta nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju. Posao oko rekognosciranja bio bi znatno olakšan da na ovom području nije bilo nelegalnih i nezakonitih iskopavanja, odnosno divljih kopača, podvukao je Stevanović.

Tokom realizacije projekta konstatovano je da je najveći broj lokaliteta u veoma lošem stanju, kazala je arheolog Julijana Pešić. Ona je podvukla da je reč u ruralnom području, koje je ujedno i slabo naseljeno i da je veoma bilo teško doći do njih.

Kako je zaključeno na ovoj pres konferenciji ova istraživanja upotpuniće sliku o istorijskom razvoju juga Srbije kroz razne istorijske periode.

CRNA TRAVANARODNI MUZEJ LESKOVAC