Samit fotografa ove godine okupio više od 50 autora iz zemlje i regiona

Osmi Samit fotografa eks Jugoslavije je otvoren sinoć. Samit fotografa iz godine u godinu raste, te ove godine okuplja više od 50 autora iz zemlje i regiona.

Grad Leskovac kao pokrovtelj ove manifestacije prepoznaje značaj umetnosti fotografisanja i zato je i ove godine podržao rad Foto kluba sa 400 hiljada dinara.

Programom ovogodišnjeg Samita od 11. do 14. oktobra predviđene su izložbe, predavanja, promocije radova, panel diskusije i snimanje znamenitosti Leskovca i prirodnih lepota Stare planine.

Izložbu fotografija Željka Sinobada, poznatog beogradskog fotografa, člana ULUPUDS-a, urednika fotografije Ilustrovane politike pod nazivom ,,Senke trajanja“ otvorio je njegov  učitelj i mentor Tomislav Peternek.

 

Već tradicionalno Samit dodeljuje najgradu „Tomin šešir“ za doprinos razvoju fotografije a ove godine dobitnik ove, prestižne nagrade je fotograf Radoje Elez. Ovaj fotograf do sada je izlagao na više od 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Prvu samostalnu izložbu imao je 2013. godine. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ovu nagradu Elezu uručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.