SAOPŠTENJE ZA JAVNOST GG ,,ZA LESKOVAC ZAJEDNO“

U programu mera Vlade Srbije za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa vrednom 5,1 milijardu evra, poljoprivreda se našla na začelju liste prioriteta. Program je potpuno zapostavio potrebe poljoprivrede, za pomoć poljoprivredi  izdvojeno je 250 puta manji iznos odnosno 20 miliona evra, što iznosi 0,4 % ukupnog iznosa pomoći. Taj iznos najjasnije odslikava nezainteresovanost vlasti za poljoprivredu i seljaka, osim kada je izborna kampanja.

Pomoć je poljoprivrednim proizvođačima Vlada Srbije  pružila  kroz dve uredbe – o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i o finansijskoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita.

Direktna pomoć proizvođačima ranog povrća, pčelarima i stočarima, je dobra mera, ali ona je tebala da obuhvati i sva ostala poljoprivredna gazdinstava, voćare, ratare, cvećare, pri čemu je kredite sa jedan odsto kamate trebalo omogućiti za  sva poljoprivredna gazdinstva, a ne samo ženama koje su nosioci gazdinstva, i nosiocima gazdinstva mlađim od 40 godina. Ministar poljoprivrede je to i obećao, ali je to ostalo još jedno neispunjeno obećanje,navodi se u saopštenju za javnost Grupe građana ,,Za Leskovac zajedno“.