Sastanak gradonačelnika sa direktrima osnovnih i srednjih škola

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  povodom početka drugog polugodišta održao je sasatanka sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Leskovca.

Na samom početku sastanka prikazan je film o ulaganjima lokalne samouprave u prosvetu.

„Na nama je, a kada kažem mi, mislim na ljude na odgovornim funkcijama, ali i na svima vama, kao prosvetnim radnicima, da deci usadimo ljubav prema knjizi i obrazovanju. Zato što samo obrazovani mogu krčiti svoj put kroz život i biti stabilan stub društva na kojem su bile oslonjene, na kojem se oslanjaju, i na kojem će se uvek oslanjati ljudska civilizacija. Adekvatan sistem obrazovanja treba da bude dostupan svima, atraktivan, efektivan, funkcionalan, da postavi osnovu za dalje učenje i kontinuirano osposobljavanje“, rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Ove godine za predškolsko obrazovanje izdvojeno je 286 miliona dinara, 212,7 miliona za osnovno, 117,6 za srednje i 18 miliona za Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Kako bi obrazovanje i školovanje bilo adekvatno primenjeno, neophodno je konstantno ulaganje u školsku infrastrukturu. Pored redovnog održavanja objekata, uređivaće se fasade, poboljšavati sistemi grejanja, izvršiće se sanacija sanitarnih čvorova kako bi učenici imali adekvatne higijenske uslove, istako je Cvetanović .

,,U osnovnoj školi u Grdelici urediće se spratni deo sa ulaganjem od skoro 2 miliona dinara. Škole Svetozar Marković, Bora Stanković u Vučju i Desanka Maksimović u Grdelici dobiće nove ograde i za te namene biće izdvojeno ukupno 9,6 miliona dinara.Duže vreme problem je predstavljao oštećeni plafon u školi u Vučju. U njegovu sanaciju u ovoj godini biće uloženo preko 4 miliona dinara. Školu u Manojlovcu od ove godine krasiće novi prozori sa ulaganjem od 4,6 miliona dinara.Sportski tereni biće izgrađeni u medicinskoj i osnovnoj školi u Pečenjevcu. Za te namene lokalna samouprava će izdvojiti 11, 5 miliona dinara.

Veliki projekat koji nas očekuju u 2019. godini i koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je rekonstrukcija i energetska sanacija Turističko ugostiteljske škole u vrednosti od 119 miliona i energetska sanacija objekta škole Vasa Pelagić sa ukupnom vrednošću od 218 hiljada koji finansiraju EUPRO i grad.Očekuje nas i druga faza rekonstrukcije objekta OŠ Josif Kostić.Prema zahtevu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima radi se dopuna prijetne dokumentacije očekuje se da projekti budu odobreni i da nabavka za izvođenje radova bude raspisana do kraja marta.Ukoliko sve bude išlo dinamikom završetak radova očekujemo do kajem meseca septembra“, rekao je  gradonačelnik dr Goran Cvetanović.