SAVET ZA PRAVNA PITANJA GRADSKOG ODBORA SNS-a U LESKOVCU POZVAO GRAĐANE DA IZAĐU NA REFERENDUM

Članovi Saveta za pravna pitanja Gradskog odbora SNS-a u Leskovcu istakli su da se izjašnjavanje o promeni Ustava odnosi na deo vezan za pravosuđe, odnosno sudstvo i tužilaštvo.

Predsednik ovog saveta diplomirani pravnik Predrag Momčilović istakao je činjenicu da ovim izmenama politika treba da izađe iz mnogih tema u društvu, jer želimo da Srbija napreduje bez obzira na to ko će činiti parlament.

Član saveta master prava Jelena Miljković govorila je o izmenama koje su donete u cilju samostalnog vršenja sudske i funkcije tužilaca, a na osnovu međunarodnih standarda i u skladu sa stavovima Venecijanske komisije. Ona je objasnila da su se do sada u Skupštini birale sudije na prvi mandat od tri godine i predsednici sudova, kao i svih 11 članova Visokog saveta sudstva koji kasnije biraju sudije.

Kako je naglasila Ustavnim promenama ukida se probni mandat sudija, jer tada u probnom mandatu sudije paze kako će da sude. Sudije će sada birati VSS, predsednike sudova, predsednika Visokog saveta sudstva i dodala da će predsednika Vrhovnog suda birati VSS uz konstataciju da se sudije sada biraju do kraja radnog veka.

Diplomirani pravnik Dragoljub Đorđević osvrnuo se na postizanje cilja da se referendumom dođe do nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva.

Ovom priikom građani su pozvani da 16. januara izađu na izbore i zaokruže na listiću DA i time omoguće proces zaokruživanja ustavnih promena u našoj zemlji.

SNS LESKOVAC