Selo Lapotince proslavilo svoju slavu

Selo Lapotince od davnina slavi Svetu Trojicu kao seosku slavu, ali litija kroz selo prolazi treću godinu.

2016. godine počela je izgradnja krsta, a ove godine izgrađena je nadstrešnica zahvaljujuci Omladinskoj organizaciji sela Lapotinca i opštini Bojnik

U prisustvu meštana čin rezanja slavskog kolaca pored krsta,obavio je sveštenik Danilo Nikolić uz sasluženje studenta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Stefana Ilića.

Domaćin slave ove godine bio je Predrag Pejčinović, koji je slavu za narednu predao Bojanu Milutinoviću.

Praznik Silaska Svetog Duha na svete apostole obeležavaju sve pravoslavne crkve kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli nadahnuti novom snagom i novom verom počeli hrišćansku propoved.

Ovaj praznik, koji se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi i kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu zabeležen u Četvorojevanđelju.

U srpskoj Crkvi i narodu praznik je poznat kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice, jer se smatra da su, posle događaja u Jerusalimu apostole u svet božanskom silom nadahnuli Otac, Sin i Duh Sveti koji se, kako je zapisano, u obliku plamenih jezika spustio na glave Hristovih učenika.

Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan svog Vaznesenje kada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti – ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje.

U deseti dan po Spasovdanu, kako je zapisano, začula se huka nalik na snažnu oluju iznad doma dvanaestorice apostola, pojavila se Bogorodica i narod je ugledao jaku svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika.

U hrišćanstvu se smatra da su apostoli, iako ljudi iz naroda i ne mnogo učeni, dobili znanje svih jezika koje do tada nisu govorili i snagu da dovrše delo Gospodnje za spas čovečanstva.