Šesti Dani vodenice održani u Vučju

U Vučju je danas održana šesta po redu manifestacija Dani Vodenice u organizaciji Doma kulutre u Vučju i grada Leskovca.

Pohvalivši vredne i marljive Vučjance koji neguju stare zanate i održavaju stare vodenice, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da je ova manifestacija, pokrenuta sa ciljem da se stari zanat otrgne od zaborava i da ukaže na tradiciju vodenica potočara.

,,Samo narodi koji imaju tradijicu i prošlost mogu da se nadaju da imaju bolju budućnost.Ove vodenice su stare 150 godina. U vučjanskom kraju aktivne su 3 od nekada postojećih 14 vodenica, i zahvaljujući njima danas možemo da okusimo sve ove specijalitete od najkvalitetnijeg kukuruznog brašna“, kazao je prvi čovek grada.

Direktor Doma kulture Vučje Bratislav Stanisavljević, zahvalio se lokalnoj samoupravi na svoj pomoći koju je pružila u prethodnom periodu, kako bi se ove stare vodenice sačuvale za buduće generacije.

Na pomoći u obnovi potočara i zalaganju da se vekovima duga tradicija očuva na ovom prostoru, gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću i lokalnoj samoupravi zahvalio se i vodeničar Bora Mihajlović.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje u vodenicama i probaju kačamak i druge tradicionalne specijalitete od kukuruznog brašna koje se dobijaju iz ovih vodenica.