SINOĆ JE U NARODNOM POZORIŠTU ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Sinoć je u sali leskovačkog Narodnog pozorišta održana Svetosavska akademija, u organizaciji ovogodišnjeg domaćina, Osnovne škole „Kosta Stamenković“

Inpirisani likom velikog svetitelja, učenici su na sceni izvodili pesme, recitale, skečeve, a program je obogatila i Vokalna grupa Libero. Na svečanosti su uručene Svetosavske povelje najboljim učenicima, školama i zaslužnim pojedincima u širenju svetosavlja.

Nakon što je od domaćina primio Svetosavsku povelju, prisutnima se obratio gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.

Ličnost Svetog Save sinonim je za srpsku državnost, Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za prosvetiteljski rad, što ga čini najvažnijom figurom u istoriji srpskog školstva i obrazovanja. Prosvetiteljske ideje, započete dalekosežnom vizijom Svetog Save, traju i opstaju kroz vekove. One nas podsećaju i danas da su znanje i učenje temelj svesnog življenja i poluga napretka svakog pojedinca, ali i društva u celini. Zato se svake godine, povodom Dana Svetog Save, okupljamo na ovakvim svečanostima, da prenesemo njegovu reč, ali i reč o njemu, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Direktorka OŠ „Kosta Stamenković“, Aleksandra Sibinović, zahvalila se lokalnoj samoupravi i drugim ustanovama i organizacijama na velikoj podršci u sprovođenju svetosavskih aktivnosti.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški, gospodin Arsenije, dobitnik Svetosavske povelje, govoreći o Svetom Savi, istakao je da je on bio prijatan, ali neustrašiv, neobično lep, a vrlo skroman, veoma aktivan, ali staložen, društven, ali ipak usamljen. „Umeo je da živi otmeno u oba sveta, zbog čega su mu se mnogi divili i na njega se ugledali. I danas mu njegova duhovna deca podižu mnoge zadužbine na svih pet kontinenata, na koje ih je ironija sudbine rasejala“, naveo je episkop.

Svečanu akademiju pripremili su učenici svih razreda OŠ „Kosta Stamenković“.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA