SISTEMATSKI PREGLEDI U ZDRAVSTVU MORAJU BITI INTENZIVNIJI I ORGANIZOVANIJI

Sistematski pregled, kako ističe direktor OB u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević je skup preventivnih analiza i dijagnostičkih metoda koji pokazuju da li postoje određeni problemi u organizmu ili rizici nastanka bolesti. Mnoga oboljenja, čak i ona teža poput karcinoma nemaju jasne simptome, te je kompletan sistematski pregled veoma značajan kako bi se na vreme počelo sa lečenjem. Obavlja se od ranog detinjstva i obavezan je tokom školovanja do 18. godine, odnosno do kraja studija, zaključno sa 26. godinom. Takođe, često je obavezan i za zaposlene. Zbog prevencije raznih bolesti, sistematski pregled je poželjno obaviti jednom godišnje.

Sistematski pregled za odrasle do 40 godina najčešće obuhvata:opšti lekarski (fizikalni) pregled koji čine: anamnestički podaci, tj. podaci o svom zdravstvenom stanju koje dajete lekaru, merenje krvnog pritiska, EKG, merenje telesne težine i visine, obim struka i BMI, pregled trbuha, vrata i štitne žlezde, pregled srca i pluća, laboratorijske analize krvi i pregled urina, UZ abdomena, UZ prostate, UZ dojki za žene pregled ginekologa/urologa i pregled očnog lekara.

Nažalost, kako ističe dr Dimitrijević najveći teret kod sistematskih pregleda pada na izabranog lekara i izražava nadu da će ministarka zdravstva dr Danica Grujučić novim najavljenim merama doprineti unapređenju ovog zdravstvenog segmenta.

Kako zaključuje dr Dimitrijević preventiva je osnov zdravlja i napretka društva, ali prevencija doprinosi i uštedi u zdravstvenom sistemu i unapređuje zdravstvenu kulturu stanovništva.

dr Nebojša Dimitrijevićnajveće bogatstvoOB Leskovaczdravlje