Skup nefrologa u Leskovcu

U sali Narodnog pozorišta juce je održan nacionalni seminar u organizaciji Opšte bolnice Leskovac i Službe nefrologije, Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva Leskovac  i Udruženja nefrologa Srbije.

Tema sastanka je bila “ Priprema pacijenata za transplataciju bubrega“.

 „Današnja tema je priprema pacijenata za transplataciju bubrega i taj proces je dugotrajan i obuhvata dve faze. U prvoj fazi se obrada započinje u okolnim dijalističkim centrima, a finalizaciju završavamo u Kliničkom centru u Nišu“ ,  kazao je prim. dr Goran Paunović.

U odnosu na svet razlikujemo se samo po broju transplatacija, kojih kod nas ima mnogo manje nego u svetu i tu moramo mnogo više da uradimo kako bi što više ljudi dobilo mogućnost da žive bolje, lepše i duže istakoa je dr Paunovic.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„U naredne dve godine uz pomoć Kancelarije za javno ulaganje investiraće se oko 20 miliona evra, od toga 1,2 miliona u Dečiji dispanzer, a ostalo u Opštu bolnicu. Najmanje pet miliona uložiće se u dijagnostiku, ono što je najvažnije da bi sve drugo funkcionisalo. Mi aparate uglavnom imamo, ali treba i da se moderniziju“ , kazao je gradonacelnik .

Na skupu su govorili: prof.dr Radomir Naumović – predsednik Udruženja nefrologa Srbije, prim dr Goran Paunović sef transplatacije na KC Niš, prim.dr Miomir Prokopović, prim.dr Slobodan Davinić i prim.dr Miodrag Sokolović –iz Službe nefrologije Opšte bolnice Leskovac.