SVE JE SPREMNO ZA VEŽBU „VIHOR 2024“ NA PEŠTERU

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas snage Vojske Srbije koje na privremenom poligonu „Pešter“ realizuju taktička uvežbavanja u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“.

Vežba „Vihor 2024“ izvodi se na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija.

Vučević se uverio u to da je vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima, poručivši da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade svakog dana, čuvajući našu otadžbinu.

Mojsilović je objasnio da se realizacija sadržaja na Pešteru odvija planski i organizovano, uzimajući u obzir vremenske uslove, i ujedno izrazio nadu da će vremenske prilike u petak omogućiti da pripadnici Vojske Srbije prikažu sve ono što su spremali i sa čime raspolažu.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su na vežbi imali priliku da, u prilično otežanim vremenskim uslovima, testiraju najnovije sisteme tehnike, posebno bespilotne letelice raznih vrsta, izviđačke i kiler dronove najnovije generacije.

Tehnika je ispunila očekivano, ali i ljudstvo, koje je imalo malo vremena da se na njoj obuči. Veoma dragocena iskustva su stečena u integraciji najnovijih komandno-izviđačkih sistema bespilotnih letelica, zemaljskih besposadnih platformi i ostale tehnike u ovakvim vremenskim uslovima, naveo je on.

ministar odbrane Miloš VučevićMinistarstvo odbranePešterVihorVOJSKA SRBIJE