SVEČANOM AKADEMIJOM LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR OBELEŽIO JE DANAS 40 GODINA SVOG POSTOJANJA I RADA

Ova ustanova kulture osnovana je 20. oktobra 1981. godine pod nazivom Dom kulture „Žika Ilić-Žuti“ i od tad do danas je centar okupljanja mladih, ali i ljudi srednje generacije, odnosno središte kulturnog i umetničkog života Leskovca.

Kako je istakao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović LKC je sinonim kulture jer oplemenjuje um i dušu i doprinosi sveopštem prioritetu. On je podvukao da je grad ponosan na činjenicu da je u vrhu po izdvajanja za oblast kulture jer se iz gradskog budžeta ove godine izdovilo 9,1 odsto, a već 2022. za oblast kulture biće izdvojeno 9,3 procenta.

Cvetanović je podvukao da je ova ustanova osnivač brojnih manifestacija među kojima se izdvaja Internacionalni festival LIFFE, ali kako je podvukao ovaj prostor koriste i druga udruženja iz oblasti kulturne delatnosti.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić naglasila je da je 40 godina značajan jubilej koji predstavlja obavezu da se očuva kontinuitet i kvalitet ove prepoznatljive ustanove liulture.

U okviru Svečane akademije prikazan je film o istorijatu ove institucije kulture. U umetničkom delu programa učestvovao je Vokalna grupa Libero i profesori leskovačke Muzičke škole.

Ovo je bila prilika da se zaslužnim pojedincima i institucijama uruče priznanja, a zlatne plakete pripale su za poseban doprinos gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću i dramaturgu Željku Hubaču.

LKC