SVEČANOM AKADEMIJOM LESKOVAČKI TEHNOLOŠKI FAKULTET OBELEŽIO 43 GODINE OD OSNIVANJA

Tehnološki fakultet predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje, kazao je ovom prilikom dekan ove ustanove visokog obrazovanja prof. dr Dragiša Savić.

On je dodao da je tokom svog razvoja fakultet pratio savremene naučne tendencije i prilagođavao se potrebama tržišta rada. Na ovom putu razvoja školovani su inženjeri za potrebe hemijske, tekstilne, farmaceutske i prehrambene industrije. Savić je podvukao da je od osnivanja do danas diplomiralo 2.200 studenata, da je master diplomu steklo dvesta sedamdeset troje studenata, diplomu magistra njih šezdeset šestoro i zvanje doktora nauka 67 kandidata. On je dodao da je ovo jedina ustanova južno od Beograda koja je akreditovana za naučno istraživačku delatnost u oblasti tehnologija, a ona može da se pohvali i svojim stručnim časopisom koji ima međunarodni karakter, a posebno je Tehnološki fakultet ponosan i na svoj simpozijum sa međunarodnim karakterom „Savremene tehnologije i privredni razvoj“ koji se održava na dve godine.

Predsednica Naučno-nastavnog veća Tehnološkog fakulteta prof. dr Sandra Konstantinović istakla je da je primarni cilj Tehnološkog fakulteta nastavni rad, ali i njegovo povezivanje sa praksom i interaktivni rad studenata.

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić objasnio je da studenti Tehnološkog fakulteta stiču diplomu, ali i znanja koja su primenjena i u sekundarnim delatnostima, što čini odličnu bazu za dalji naučno-istraživački rad. Saradnja sa privredom kroz različite projekte je za ovaj fakultet od posebnog značaja, upravo zbog prirode njegove delatnosti koja prejudicira usku povezanost sa privrednim subjektima. Tako da bi sticanje praktičnih znanja studenata, što je nezaobilazan činilac zajedničkog učešća na različitim projektima, učinilo da u realizaciji znanja nalaze praktičnu proveru i primenu, rekao je Antić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanoivić naglasio je da ova ustanova visokog obrazovanja prati i razvija naučna dostignuća iz oblasti tehnološkog razvoja. On je podvukao da grad Leskovac prepoznaje naučne kvalitete Tehnološkog fakulteta i to ilustrovao činjenicom da je 2019. godine ova ustanova visokog obrazovanja 2019. godine dobila najviše oktobarsko priznanje grada medalju.

Na Svečanoj akademiji nastavnom osoblju i ostalim zaposlenima koji su nakon radnog veka otišli u penziju uručene su zahvalnice i prigodni pokloni, a isti su uručeni i nastavnom osoblju za 30, 20 i 10 godina rada na fakultetu. Na ovom skupu nagrađeni su i najbolji  studenti osnovnih i master studija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i brojni gosti, predstavnici obrazovnih ustanova, vojske i sveštenstva.

U umetničkom delu programa koji je pažljivo osmišljen nastupio je hor i solisti Muzičke škole „Stanislav Binički“ u Leskovcu.

TEHNOLOŠKI FAKULTET LESKOVAC