SVETSKA EKONOMSKA KRIZA I AKTUELNI RAT U UKRAJINI UTIČU U MNOGOME NA NAŠE MENTALNO ZDRAVLJE

Ekonomska kriza koja je pogodila ceo svet i koja pogađa i našu zemlju ostavlja velike posledice na psihološko stanje nacije, a pre svega na radno aktivno stanovništvo, koje je najugroženije otkazima, pretnjama gubitka radnog mesta i raznim drugim pritiscima.

Kako ističe dr Tatjana Jovanović, psihijatar elementarna egzistencija je ugrožena, što na kraju dovodi do opšte nesigurnosti i depresije.

Građani su bili izloženi ratovima u regionu, hiperinflaciji, sankcijama, bombardovanju, tranziciji, finansijskoj krizi i visokoj stopi nezaposlenosti, a stoga je potrebno da uskladimo potrebe sa novonastalom situacijom i okrenemo se porodici i jedni prema drugima.

Dr Jovanović ističe da je promena ponašanja u uslovima ekonomske krize neminovna, ali ukoliko se osoba ne može suočiti sa tim i depresivno ili anksiozno stanje traje duže potrebno je da se potraži stručna pomoć.

U uslovima krize potrebno je da i država preduzima mere socijalne politike jer od socijalnih uslova u mnogome zavisi i psihičko stanje pojedinca.

Kako zaključuje dr Jovanović svakom čoveku najteže je da se nosi sa krizom kada ima utisak da je ostavljen na cedilu i da nikoga ne zanima i da nema adekvatnih socijalnih mera države.

Čuvajmo zdravlje