Tradicionalna izložba konja na Todorovu subotu u Dobrotinu

Tradicionalno u Dobrotinu na Teodorovu subotu održano je okupljanje ljubitelja konja, kome je prisustvovao veliki broj odgajivača i meštana iz ovog sela i okoline.

Izložbu je, posetio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima.

 

U ime lokalne samouprave, prisutnima se obratio Vladimir Petković iz Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

„Kult tračkog konjanika Todora još uvek je prisutan u raznim krajevima Srbije i vezuje se za verovanje da je ovaj svetac zaštitnik stoke, posebno konja. Danas je prva subota Velikog Vaskršnjeg posta koja se naziva Todorova subota. U vezi sa tim u pojedinim delovima Srbije organizuju se konjičke trke, izložbe konja i sl. Selo Dobrotin je nekad bilo poznato po uzgoju konja, stoga već petu godinu za redom organizuje izložbu konja i time doprinosi očuvanju tradicije. Izložba omogućava deci i svim ljubiteljima da se druže sa konjima i uživaju u njihovoj lepoti i dobroti, da razvijaju ljubav prema životinjama, da se kroz razgovor sa ljudima, koji se bave njima, upoznaju sa čarima i benefitima ovog sporta“, kazao je Petković.

 

Ispred MZ „Dobrotin“ Dragan Marković uručio je zahvalnicu za doprinos manifestaciji gradonačelniku Cvetanoviću i svima koji su podržali izložbu.

Dobrotin je jedno od retkih sela koje jos uvek pokusava da sacuva tradiciju juga Srbije.