TRADICIONALNA VOŽNJA BICIKALA SA GRADONAČELNIKOM

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina za unapređenje zdravlja jeste fizička aktivnost. U čast Svetskog dana bicikala i Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine je organizovana akcija vožnje bicikala, četvrti put u nadi da će ona postati jedna lepa tradicija.

Vožnja biciklom je jedan od idealnih načina za poboljšanje opšte telesne kondicije. Dobra je zamena za trčanje jer manje oštećuje kolena, dobra je za jačanje leđnih mišića i kičme. Kako smo svesni značaja fizičke aktivnosti, organizacijom ovakve akcije promovišemo zdrav stil života, ali i odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Ove godine vozilo se od centralnog gradskog trga do hotela Bavka na putu Leskovac-Vlasotince koji je rekonstruisan sa 283,3 miliona dinara. Sve učesnike je kod hotela čekalo osveženje i posluženje.

Na centralnom gradskom trgu se okupio veliki broj biciklista, a na konferenciji za medije govorila je Marija Jovanović, koja je kazala:

„Cilj vožnje je druženje, promocija kulture voženja bicikla, pozitivan efekat koji vožnja bicikle ima kako na životnu sredinu, tako i na opšte zdravstveno stanje tela.Pozitivan uticaj vožnje na zdravnje, predmet je istraživanja brojnih instituta i naučnika. Istraživanja kažu da vožnja 30 km nedeljno upola smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak i najčešći oblik dijabetesa. Biciklizam pomaže tako što ubrzava metabolizam, a efekat ubzanog sagorevanja masti traje i nekoliko sati nakon vožnje, kažu stručnjaci. Vožnja bicikle ima pozitivno dejstvo na raspoloženje, oslobađanjem endorfina – hormona sreće.“