U BOJNIKU DANAS ODRŽANA 15. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Pred odbornicima se našao obiman dnevni red, a centralno mesto i najvažnija tačka se odnosila na Predlog odluke o budžetu za 2022. godinu.

Kako je u obrazloženju kazao Aleksandar Nastić, šef Odeljenja za finansije Opštinske uprave budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od 685 miliona 262 hijade i 539 dinara.

Nastić je podvukao da su ukupni prihodi i primanja projektovani u iznosu od 615 miliona 262 hiljade dinara i da su primanja od zaduživanja precizirana u iznosu od 20 miliona dinara. On je dodao da su ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od 655 miliona i 762 hiljade dinara, a otplata kredita kao stavka projektovana je u iznosu 29 miliona i 500 hiljada dinara. Kako je zaključio u obrazloženju Nastić neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina iznosi 50 miliona dinara, što će biti preneto u narednu godinu. Tekuća budžetska rezerva planirana je na 20 miliona, dok je stalna rezerva u iznosu od milion dinara.

Za narednu godinu planirani su i brojni projekti kazao je Nastić a to su rekonstrukcija putne mreže u Ćukovcu u iznosu od 22 miliona i 265 hiljada dinara, u Obiliću preko 36 miliona, Mrvešu 16 miliona dinara, rekonstrukcija ulice Bojana i Dejana Tasića u iznosu od 2,5 miliona dinara, Robna pijaca u Kosančiću sa iznosom od 19 miliona 637 hiljada, rekonstrukcija trotoara ispred Poslovne banke za šta je opredeljeno 2,5 miliona i izgradnja mosta sa pristupnim saobraćajnicama i osvetljenjem u iznosu od 50 miliona dinara za šta je iz Ministarstva privrede već stigao ugovor.

Zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović je u svom obraćanju okarakterisao ovaj budžet kao razvojni jer će se ovim sredstvima realizovati kapitalni projekti iz oblasti infrastrukture i privrede i najavio da će se krenuti sa rešavanjem problema apliciranjem kod mnogih ministarstava, ali i međunarodnih organizacija poput EU PRO gde je ova opština bila prvo pozicionirana.
Na sednici je data saglasnost i na odluku izmene i dopune poslovanja JP za vodosnabdevanje Brestovac-Bojnik-Doljevac za ovu i narednu godinu, a isti takav akt usvojen je i za JP „Jedinstvo“ Bojnik zajedno sa programom subvencija.
Između ostalog usvojen je i Program Uređenja građevinskog zemljištva i utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti.
Veoma važan dokument koji je dobio zeleno svetlo na sednici je i Akcioni plan za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju budžetskih sredstava pri čemu lokana samouprava pokazuje transparentnost i uzima u obzir sve sugestije.
Vema važna tačka je i usvajanje Predloga odluke o načinu pokretanja postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu neposrednom pogodbom

SEDNICA SKUPŠTINE