U BOJNIKU DANAS PROMOVISANI JAVNI POZIVI I KONKURSI NSZ-a

Ove godine raspisano je 13 javnih poziva i konkursa i putem njih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i radnicima na teritoriji Srbije biti uključeno 21.205 lica, od toga 2.280 osoba sa invaliditetom. U ovu svrhu izdvojeno je 6,3 milijarde dinara i dodatnih 550 miliona za podršku zapošljavanja osobama sa invaliditeom.

Kako je naglasila Marija Stevanović, svetodavac Filijale NSZ-a u Leskovcu cilj je da se u aktivne mere zapošljavanja uključi što veći broj novih poslodavaca i to onih koji nisu učestvovali u navedenim merama i da se upravo oni animiraju i motivišu da uzmu učešće i iskoriste subvencije za zapošljavanje novih radnika.

Marija Stevanović je podvukla da je ovo prilika i za 1.160 nezaposlenih lica koliko ih ima na teritoriji opštine Bojnik prema poslednjim podacima da se uključe u radni proces.

Kao i prethodnih godina težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra 2023. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2023. godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 10. aprila 2023. godine, rok za podnošenje prijava potencijalnih izvođača javnih radova ističe 27. marta 2023. godine, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra 2023. godine.
Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.
Boban Petrović, pomoćnik predsednika opštine naglašava da ovi programi za opštinu Bojnik znače puno, a za programe je iz opštinskog budžeta opredeljeno 3 miliona dinara i to pre svega za javne radove.

Ovoj prezentaciji prisustovao je veliki broj poslodavaca i nezaposlenih lica, a kako je rečeno NSZ će svim zainteresovanim stranama pružiti pomoć prilikom aplikacije.

NSZ