U Bojniku obeležen Dan civilne zaštite

U Skupštinskoj sali opštine Bojnik povodom  Svetskog dana civilne zaštite održana je svečana sednica Štaba za vanredne situacije, u prisustvu članova i poverenika civilne zaštite.

Sednicu je otvorio zamenik predsednika opštine Bojnik Ivan Stojanović.

Dan civilne zaštite obeležava se u celom svetu 1. marta  od 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite, sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

O analizi stepena razvoja i organizovanosti zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Bojnik i o pripremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama, govorio je član Štaba za vanredne situacije Zoran Kostić.

,,Skupština opštine Bojnik donela je odluku  o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, takođe izrađen je i plan i program rada, formiran je štab, osposobljena su pravna lica od značaja za zaštitu i spasavanje. U izradi je procena ugroženosti i plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama“, kazao je Kostić

U toku je i izrada Plana odbrane od poplava, koji treba da bude usvojen do 30 marta.

Opština Bojnik je budžetom ove godine za Štab za vanredne situacije predvidela sredstva u iznosu od pet miliona dinara.