U BOJNIKU OBELEŽENA DANAS 81 GODINA OD STRELJANJA 500 RODOLJUBA OD STRANE BUGARSKIH FAŠISTA

Povodom 81. godine od streljanja nedužnog naroda Bojnika i Dragovca od strane bugarskih fašista i ove godine krenula je tužna, ali dostojanstvena povorka od zgrade Opštine do Spomen groblja u Bojniku predvođena vojnim orkestrom.

Na Spomen groblju u Bojniku održan je komemorativni skup u znak sećanja na pale žrtve.

U jednom danu bugarski fašisti ubili su više od 500 stanovnika pustorečkog kraja, a žrtve su bile žene, deca i stari.

Tim povodom jerej Jablanički Hadži Ivan Marković uz sasluženje sveštenstva ovog kraja služio je pomen postaradim rodoljubima.

Ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika, zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen, rekao je zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović koji je potom pročitao tradicionalnu “Povelju živih”.

Vence i cveće položili su preživeli i delegacije opštine Bojnik na čelu sa predsednikom Nebojšom Nenadovićem, i predstavnicima opština Medveđa i Lebane, Vojske Srbije, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, i delegacije mesnih zajednica Bojnik i Dragovac,

U znak sećanja na pogubljene nedužne civile, Dom kulture organizovao je tradicionalni književni konkurs na temu “Krvavi februar”, a ovom prilikom prvonagrađena pesnikinja Nevena Tatić Karajović iz Kruševca procitala je pesmu pod nazivom „Ajde Srbi“

Veliki broj građana prisutvovao je komemorativnom skupu uz poruku da ovaj zloćin ne sme biti zaboravljen.

KRVAVI FEBRUAR