U BOJNIKU PODELJENI UGOVORI PČELARIMA I STOČARIMA

Ukupno 27 pčelara koji su aplicirali za subvencije u ovoj oblasti dobilo je ukupno sumu od 997.500 dinara, a 122 poljoprivredna proizvođača ostvarilo je pravo na povraćaj sredstava za veštačko osemenjavanje za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno  milion dinara.

Kako je kazao rukovodilac Opštinskog fonda za razvoj poljoprivrede Ivica Jovanović sredstva za pčelare se kreću do 60.000 dinara, a za veštačko osemenjavanje 2.000 dinara po grlu.

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović naglasio je da na ovaj način lokalna samouprava želi da podstakne razvoj poljoprivrede i da je podela ugovora kasnila zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Pčelari cene nastojanja lokalne samouprave koja je prepoznala potrebu da se pomogne pogotovo ove godine koja je bila loša za proizvodnju meda. Oni istovremeno naglašavaju da je potrebno omasoviti pčelinja društva i uključiti što više mladih u ovu oblast poljoprivrede.

Predsednik Udruženja pčelara opštine Bojnik Radovan Stamenković ističe da je ova pomoć dobrodošla, da na ovaj način lokalna samuprava pokazuje brigu o pčelarima, ali da je prioritet da se pčelarstvo u Bojniku omasovi.

Za subvencionisanje poljoprivrede opština je ove godine budžetom opredelila ukupno 12 miliona dinara, a kako je rečeno sledeći ugovori biće uručeni voćarima u iznosu od 5 miliona dinara na ime kupovine sadnica i još jednom delu stočara na ime povraćaja sredstava za veštačko osemenjavanje.