U BOJNIKU SINOĆ ODRŽANA MEMORIJALNA AKADEMIJA ČIME JE OBELEŽENO 80 GODINA OD STRELJANJA NEVINIH RODOLJUBA

Ovaj dostojanstveni memorijalni skup otvorio je zamenik predsednika opštine Dejan Stojanović koji je u prigodnoj besedi naglasio da je pre 80 godina Pusta Reka zanemela jer se tog 17. februara 1942. godine desio najkrvaviji zločin u istoriji ovog kraja jer su tog dana bugarski fašisti streljali više od 500 stanovnika Bojnika i Dragovca.

On je podvukao „svako umire dva puta, prvi put kada fizički nestanemo sa ovog sveta, a drugi put kada umremo u sećanjima“.

Stojanović je dodao da je zato i ovo Memorijalno veče doprinos da se ne zaboravi sve ono što se desilo pre 80 godina. On je ujedno istrakao da je poruka  da se ovako nešto nikada ne ponovi.

O istorijskoj pozadini ovog krvavog pira, ali i drugim događajima besedu je održao i  istoričar prof.dr Dejan Antić. On je podvukao da je ovaj zločin nešto čega se uvek moramo sećati kao događaja koji je nezabeležen u istoriji ljudskog roda.

Umetnilčki deo ovog memorijalnog programa otvorila je Vokalna grupa Konstantin iz Niša, a u programu su učestvovali i Ansambl „Branko“ iz Leskovca.

Proesor istorije Ljiljana Petrović iz Bojnika govorila je stihove „Snaži mi Gospodi“. „Krvavi raport bojničkog hroničara“, autora Miloša Miloševića Šike dočarao je prvak kruševačkog Narodnog pozorišta Dušan Jović Đule ,a izvedeni su i fragmenti monodrame „Krvava hronika“, a veliku pažnju privukli su i stihovi monodrame  u izvođenju talentovane Zorane Jovanović,

Svojim pojanjem i sviranjem na starim guslama dešavanja iz 17. februara 1942. dočarao je i guslar Radoslav Doderović.

Ova Memorijalna akademija pripremljena je u cilju da se na dostojanstven način prikažu događaji od 17. februara 1942. godine, kako ne bi pali u zaborav, a poslata je i poruka da ovako nešto nikada ne sme da se ponovi.Na ovoj Memorijalnoj akademiji bili su prisutni i general potpukovnik Milosav Simović, načelnik Policijske uprave u Leskovcu Tomislav Ilić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkvge.