U CENTRU GRADA PREZENTOVAN NAJNOVIJI BROJ SNS INFORMATORA I OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN RETKIH BOLESTI

Centralno mesto u ovom broju dato je programu Skok u budućnost –Srbija Expo 2027. godine i značaju ovog projekta koji će označiti znatan razvoj naše zemlje.

Dr Sandra Mijušković je predstavljajući ovaj broj istakla da je planirano da do 2027. prosečna plata iznosi 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra. U ovom broju akcenat je dat i na podizanju nataliteta, a u tom cilju dodatak na prvo dete povećan je na 500.000 dinara, za drugo 600.000, za treće 2 miliona i za četvrto blizu 3 miliona dinara.U ovom broju najavljena je rekonstrukcija svih porodilišta u Srbiji i nabavka digitalnih mamografa za sve opštine.

U odeljku SNS Panorama govori se o aktivnostima GrO SNS u Leskovcu koji je jedan od najaktivnijih u zemlji.

Ova promocija bila je prilika i da se ukaže na značaj novom pristupu obolelima od retkih bolesti i strategiji naše države u tom cilju.

Dr Katarina Mitrović naglasila je da uzdvajanja države za obolele od retkih bolesti kontinuirano raste i to ilustrovala podatkom da je u ove svrhe 2012. godine bilo opredeljeno 130 miliona dinara, da bi 2023. godine izdvojeno 7,2 milijarde dinara.

Prof. dr Miško Živić sa Medicinskog fakulteta u Nišu istakao je da je naša zemlja svetao primer pristupa lečenju retkih bolesti i podrške porodicama obolelih.

On je izneo podatak da je od 2012. do danas i zdravstvo u Srbiji znatno napredovalo što ilustruje podatak da je procenat izlečenja akutne leukemije u Tiršovoj u Beogradu oko 90 odsto.On se osvrnuo i na izradu aplikacije za autističnu decu.

Podeli ovog informatora prisustvovao je veliki broj građana koji su mogli da postave pitanja i iznesu svoje sugestije.

GRO SNS LESKOVACMeđunarodni dan retkih bolestiSNS INFORMATOR