U Galeriji Narodnog muzeja otvorena izložba „Rađanje“

U Galeriji Narodnog muzeja Leskovac otvorena je izložba radova Ljubiše Đurića „Rađanje“.
Ljubiša Đurić, dugogodišnji umetnički stvaralac, akademski slikar, dobitnik je različitih nagrada i priznanja. Izložbom radova  izvedenenih kombinovanom tehnikom na platnu prikazuje tajnu rađanja. Glavni motiv na slikama je jaje kao izvor života.

„Stvari o kojima u pamćenju imamo najviše podataka najbolje vidimo.Ciklus radova, objekata i asamblaža sa tematikom rađanja kojom se autor bavi je višeznačna.Ona poziva na mogućnost različitih tumačenja, od religioznog do filozofskog i sasvim svakodnevnog banalizovanog tumačenja. Đurić se svojim delima obraća na direktan i provokativan način i poziva posmatrača da motiv, simbol jajeta, oboji subjektivnim doživljajem, koji se oslanja na kolektivno iskustvo budući da su raznolike kulture prožete mitom o jajetu koje se pojavljuje kao princip reda iz koga potiču sve razlike“, kazala je kustos Radmila Krstić.

„Srbija je jedna predivna i prebogata zemlje, nekad su se na našem prostoru prožimale najveće kulturne civilizacije sveta i Evrope od grčke, rimske, vizantijske, renesansne. Na žalost i pored tih ogromnih kultura mi nismo uspeli da iskoristimo to duhovno bogatstvo za ekonomski preporod, iako je naša zemlja bogata i prirodnim resursima,prirodom, vodama, arheološkim iskopinama“, rekao je autor izložbe Ljubiša Đurić.

Ljubiša Đurić je član ULUS-a i Udruženja francuskih umetnika. Živi i radi na relaciji Beograd – Pariz. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama.