U JABLANIČKOM UPRAVNOM OKRUGU ODRŽAN KOLEGIJUM O KOORDINACIJI INSPEKCIJSKIH ORGANA

Kako je na pres konferenciji istakao načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić na ovom sastanku odlučeno je da republički i lokalni organi inspekcije, kao i Komunalna milicija zajedno rade na suzbijanju koronavirusa.

Ćirić je još jednom podsetio da se na osnovu Uredbe Kriznog štaba Vlade Republike Srbije počev od danas radno vreme ugostiteljskih objekata, trgovinskih centara, pozrišta, drugih ustanova kulture, kao i kladionica skraćuje, tako da oni neće raditi od 18 sati do 5 sati narednog dana.Takođe obavezno je nošenje medicinskih maski na zatvorenom i otvorenom prostoru gde ne postoji rastojanje manje od 1,5 metara.Zabranjeno je i okupljanje više pod pet lica na ovom rastojanju.

On je podsetio da je preporučeno poslodavcima da se ukoliko je to moguće obezbedi rad zaposlenima od kuće, odnosno on line sistemom.Takođe i broj putnika u linijskom saobraćaju ne sme prelaziti polovinu predviđenog, rekao je Ćirić.

Ćirić je istakao da će maksimalno biti pojačan inspekcijski nadzor i podsetio da je danas Sanitarna inspekcija uručila preko 200 rešenja o karantinu i da je ova služba prebukirana jer se epidemija širi.

Lokalna komunalna inspekcija biće zadužena za nadzor ugostiteljskih objekata, a u ovom poslu pomoć će im pružati Komunalna milicija  koja će ujedno biti zadužena i za kontrolu stvaranja velikih redova i gužvi.

Tržišna inspekcija vršiće kontrolu velikih trgovinskih lanaca, saobraćajna će kontrolisati javni prevoz, a Inspekcija rada će vršiti kontrolu velikih kolektiva.Za nadzor pijaca biće zadužena Veterinarska i Komunalna inspekcija.

Ćirić je istakao da su inspektori prošli posebnu obuku u Beogradu za ovaj posao i da su već na terenu. On je uputio i apel građanima da se pridržavaju propisanih mera zaštite.