U LEBANU DANAS ODRŽANA 19. SEDNICA OPŠTINSKE SKUPŠTINE

Na zasedanju razmatran je i usvojen najpre Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu za ovu godinu.

Kako je naglasio rukovodilac Odeljenja za finansije Opštinske uprave Saša Mladenović ovo je prvi rebalans u ovoj godini koji je uslovljen svetskom krizom i nestašicom i poskupljenjem enegrenata na svim berzama.

Mladenović je istakao da je današnjim rebalansom budžet Lebana povećan za 102 miliona dinara i da ukupan iznos budžeta za ovu godinu iznosi milijardu i 76 miliona dinara.Ova sredstva rebalansa biće upotrebljena po prioritetima, a posebno za sprovođenje javnih nabavki po tržišnim cenama jer to diktira i svetsko i domaće tržište, kao i za kapitalne investicije i povećanje plata u javnom sektoru od 7 odsto.
Odbornici su na sednici usvojili i zahtev firme Lebanteks koji se odnosi na produženje roka o prijemu novih radnika, a prema ugovoru do kraja ove godine. Ovaj rok produžen je za kraj 2023. godine, a zbog svetske krize i nemogućnosti izvoza ove turske kompanije u Rusiju i Ukrajinu. Naime ovim sporazumom iz 2017. godine, kako je u obrazloženju rekla pomoćnica predsednika opštine Nataša Stojanović poslovodstvo kompanije obavezalo se je bilo da broj radnika zaokruži sa sadašnjih oko 200 na ukupno 300 radnika.Stojanovićeva je pročitala pismo koje je ova kompanija uputila lokalnoj samoupravi.

Na sednici je usvojen i strateški dokument koji će na sveobuhvatan način trasirati put privrednog, poljoprivrednog, turističkog i kulturnog razvoja Lebana.
Na sve sugestije i predloge pozvani su pored institucija i građani, a o svemu ovome biće sprovođena javna rasprava i konsultovana i resorna ministarstva, podvukao je Bogdanović.

U cilju izrade ovog dokumenta angažovana je i radna grupa koja će preliminarne predloge uraditi u roku od četiri meseca.

Odbrornici su dali zeleno svetlo i na formiranje mreže predškolske ustanove na teritoriji opštine Lebane, a na sednici su pojedini članovi školskih odbora razrešeni i na njihova mesta izabrani novi.