U LEBANU DANAS ODRŽANA 5. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Članovi opštinskog veća su na današnjoj sednici razmotrili i usvojili Predlog odluke o određivanju zona na teritoriji opštine, a usvojen je i Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu.

Kako je istakao predsednik opštine Ivan Bogdanović Lebane je podeljeno na tri zone, a shodno tome određena je i poreska stopa. On je dodao da ona u narednoj godini  ostaje nepromenjena, a vrednost nepokretnosti određuje se na osnovu njene cene umanjene na osnovu starosti objekta.

Na pitanje da li će se ovo odraziti na priliv sredstava u lokalni budžet Bogdanović je podvukao da će prihod biti znatno umanjen ne samo zbog ove činjenice, već i zbog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa za vreme vanrednog stanja.On je zaključio da uprkos ovoj činjenici opština servisira sve svoje obaveze.

Većnisi su se pozitivno izjasnili i o Predlogu programa budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koji taksativno navodi mere u cilju institucionalnog delovanja, ali i jačanja svesti o potrebi unapređenja ekološke zaštite.

Pred članovima Opštinskog veća našli su se i Zaključci i rešenja Odeljenja za imovinsko pravne poslove koji se odnose na davanje saglasnosti za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata i pribavljanje zemljišta privatnih lica u javnu svojinu, a posebno je bila interesantna tačka koja se odnosila na zahtev privatnih lica da se izmesti kiosk Alfa koji je postavljen ispred ,,Grčke kafane” – ovaj zahtev je odbijen uz obrazloženje da je još uvek ugovor o zakupu između vlasnika objekta i lokalne samouprave validan.

Usvojen je i zahtev SRC Lebane koji se odnosio na dodelu na korišćenje i upravljanje terena za male sportove ovoj ustanovi. U obrazloženju je rečeno da je reč samo o onim terenima koji su u ingerenciji lokalne samouprave.

Na ovoj sednici pokazana je i društvena odgovornost i solidarnost prema socijalno ugroženim sugrađanima kojima su nakon anamneze Centra za socijalni rad dodeljena novčana sredstva u iznosu od 10 do 15.000 dinara.