U LEBANU DANAS ODRŽANA PREDAVANJA VEZANA ZA PREVENCIJU I ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ROMA

U okviru projekta „Realizacija Operativnog plana za Rome“ koji sufinansiraju sa po 50% Evropska unija preko razvojne organizacije SKGO i opština Lebane danas su održana predavanja za Rome koja su imala za cilj da se ukaže na značaj preventive i zdravstvene zaštite za ovu polulaciju, a pre svega za žene i decu“.

Ovaj skup je otvorio predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović. On je naglasio da je opština Lebane kao društveno odgovorna lokalna samouprava u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština uključena u ovaj program sa sumom od 750.000 dinara. Bogdanović  je podvukao da je osnovni zadatak da se podigne kvalitet života i rada Roma.

Pored brojnih aktivnosti koje su se ogledale u pomoći romskim porodicama Bogdanović je najavio i besplatnu podelu školskog pribora deci romske nacionalnosti koja pohađaju osnovnu školu i to već naredne nedelje.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović podsetio je da je u proteklom periodu uz angažovanje lokalne samouprave i u saradnji sa Evropskom unijom za pripadnike romske nacionalnosti rekonstruisano 40 stanova, a zaovu namenu izdvojeno je 140.000 evra.

Bogdanović je zaključio da na ovaj način opština Lebane daje jednake šanse deci svih nacionalnosti.Na ovim predavanjima govorili su dr Ljubiša Stevanović, dr Jelena Miljković i patronažna sestra Slađana Kocić. Sedamdeset učesnika predavanja dobili su i poklon pakete za higijenu i ličnu negu u vrednosti od  3.000 dinara.