U LESKOVCU ĆE USKORO BITI ANGAŽOVANO 28 LIČNIH PRATILACA ZA OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA

U Leskovcu će ubrzo biti uključeno 28 ličnih pratilaca, a isto toliko mladih dobiće posao i biti angažovano u praćenju dece sa posebnim potrebama-

Ovo je rečeno na današnjoj pres konferenciji koju je organizovalo Udruženje roditelja i nastavnika koje će u partnerstvu sa leskovačkim Centrom za socijalni rad biti nosilac projekta koji ima za cilj podršku roditeljima dece sa smetnjama u razvoju.

Kako je istakao Zoran Ilić predsednik Udruženja roditelja i nastavnika usluga ličnog pratioca jedna je od usluga u sistemu socijalne zaštite koja najviše znači roditeljima dece sa posebnim potrebama i podsetio da je to osoba koja dolazi po dete kući, odvodi ga u školu, provodi vreme sa njim, radi zadatke, pomaže mu i vraća nazad kući. Na taj način je, kako je istakao Ilić, roditelj je znatno rasterećen jer lični pratilac pruža stručnu i obrazovnu pomoć detetu.

Opšti cilj projekta je da omogući punu socijalnu inkluziju osoba sa intelektualnim teškoćama. Projekat je usmeren na razvoj usluge ličnog pratioca, ne samo na mališane, već i za odrasle osobe sa intelektualnim teškoćama u socijalnim uslugama i različitim sadržajima u lokalnoj zajednici. Usluga ličnog pratioca deteta bi se na ovaj način proširila na odrasle osobe koje nisu obuhvaćene sistemom obrazovanja i tako pokrenuo postupak za uvođenje nove usluge u sistem socijalne zaštite, kazao je direktor Centra za scocijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović.


Ova podrška će se realizovati u dogovoru sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad, na osnovu zahteva roditelja i uz mišljenje interresorne komisije. Na taj način roditelji će moći da kreiraju uslugu ličnog pratioca u smislu potrebnog broja sati – maksimalno do 40 sati nedeljno, vrstu i opis posla.

Nekome je potrebna podrška prilikom korišćenja gradskog prevoza od škole do kuće, nekome daleko više, a nekome za vannastavne aktivnosti, rečeno je na ovoj pres konferenciji.

Kako je zaključeno velika uloga pripada Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradu Leskovcu koji će za ovu uslugu izdvojiti znatna finansijaka sredstava. Za ovu namenu uskoro će biti raspisana javna nabavka.

Centar za socijalni radUdruženje roditelja i nastavnika