U LESKOVCU DANAS ODRŽANA 14. SEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

Na ovoj sednici razmotren je i usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvih devet meseci ove godine.

Kako je rečeno u obrazloženju ukupno ostvareni prihodi, primanja i neutrošena preneta sredstva u ovom periodu iznose 3 milijarde 282 miliona 545.440 dinara, što iznosi 72 odsto u odnosu na godišnji plan. U strukturi prihoda dobit na dohodak, dobit i kapitalne dobitke ostvario se sa 77 procenata u odnosu na godišnji plan, a u nominalnom iznosu to je milijardu 604.493.743 dinara, što je za čak 500 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Najznačajniji prihod u ovom periodu je od poreza na zarade, kazala je Milosavljevićeva. Na rashodovnoj strani razna davanja realizovana su u iznosu od 2 milijarde 757 miliona 379 hiljada i 498 dinara ili 60,5 procenata u odnosu na godišnji plan. Na rashodnoj strani najveća stavka su rashodi za zaposlene izvršeni su sa 72,5 procenata ili u iznosu od 886 miliona dinara.

Kako je ocenio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  izvršenje budžeta za prvih 9 meseci je  zadovoljavajuće jer je bolje od planiranog, tako da je stanje budžeta na današnji dan 572 miliona dinara.

Na sednici je usvojen i rebalans budžeta, a u obrazloženju ove tačke dnevnog reda gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je  je da je reč o korekciji pojedinih javnih prihoda i javnih primanja, a ovom odlukom planirani su ukupni prihodi, primanja i preneta sredstva u iznosu od 4 milijarde 674 miliona i 243.000 dinara, što je za 118.121.000 dinara više u odnosu na prvobitni plan.

Cvetanović je naglasio da je rebalans omogućen prihodom i boljim poslovanjem i naplatom poreza.

Rebalans će omogućiti i preusmeravanje sredstava prema prioritetima kazao je Cvetanović.

Na sednici je usvojen i godišnji izveštaj o radu Predškolske ustanove “Vukica Mitrović”, kao i Predlog odluke o usvajanju strategije unapređenja položaja mladih na teritoriji grada Leskovca.

Većnici su se pozitivno izjasnili i o Predlogu odluke o osnivanju saveta za međunacionalne odnose i Predlogu odluke o usvajanju operativnog plana inkluzije Roma.

Zeleno svetlo na sednici su dobili i predlozi programa praćenja kvaliteta površinskih voda i vodotokova na teritoriji grada, program praćenja nivoa buke, kao i predlog rešenja o obrazovanju Komisije za izbor projekata pravnih lica za oblast zaštite životne sredine.

Na dnevnom redu sednice našao se i predlog  o razrešenju dosadašnjeg direktora Narodnog muzeja i imenovanju novog, kao i niz predloga o razrešenju dosadašnjih članova upravnih, nadzornih i školskih odbora i imenovanja novih na njihova mesta.

Sednica Gradske skupštine zakazana održana je u Sali Narodnog pozorišta uz puno poštovanje epidemioloških mera.

SEDNICA SKUPŠTINA