U LESKOVCU DANAS ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA MUZEJSKOG DRUŠTVA SRBIJE

Narodni muzej u Leskovcu danas je bio domaćin Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije, na kojoj su muzejskim radnicima širom Republike Srbije su uručene prestižne nagrade „Mihailo Valtrović“.

Kako je ovim povodom naglasila Čarna Milinković, viši kustos Muzeja Vojvodine i predsednica Komisije za dodelu ovogodišnjih muzejskih nagrada i priznanja i ove godine bilo je teško opredeliti se za to ko će poneti prestižnu nagradu „Mihailo Valtrović“.

Ona je dodala da je ove godine za ovo priznanje pristigla 21 prijava i da je odlučeno da se za životno delo ova ngarada dodeli ravnopravno Rajki Grubić iz Narodnog muzeja Zrenjanin i dr Dragu Njegovanu nekadašnjem direktoru Narodnog muzeja Vojvodine, u kategoriji najboljih muzeja titulu su podelili Narodni muzej           Knjaževac i Muzej Matice Srpske iz Novog Sada, dok je za najbolji projekat proglašen tim Olivere Skoko iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Predsednik Muzejskog društva Srbije Gordana Pajić i direktor Narodnog muzeja u Leskovcu, Nebojša Dimitrijević, podvukli su da nagrada Mihailo Valtrović predstavlja dostigunuća jedne ustanove kultuure tokom godine i svojevrstan je podstrek za dalji rad.

Gordana Skoko iz Narodnog muzeja Zrenjanin vođa je tima koji je nagrađen za najbolji projekat koji nosi naslov „Merak mi je“, ističe da ne postoji granica u kvalitetu postavki u metropoli i manjim mestima i da je to ujedno i poruka današnjeg skupa u Leskovcu.

Snežana Mišić, programski direktor Matice Srpske iz Novog Sqada nije krila zadovoljstvo što je ova institucija ponela prestižno priznanje i zaključila da je povezivanje muzeja širom zemlje veoma značajno za negovanje kulturne baštine našeg naroda.

Kako je rečeno na ovom skupu uzajamna saradnja svih muzeja u Srbiji mora biti uska, a neophodno je intenzivirati i regionalnu i saradnju na nivou Evrope i sveta što se može postići samo zajedničkim angažovanjem svih.

Muzejsko društvo Srbije