U Leskovcu se održava tradicionalni Šahovski turnir slepih i slabovidih lica

Tradicinalni 26. Međunarodni šahovski turnir slepih i slabovidih lica povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom održava od 6. do 8. decembra.

Turnir slepih i slabovidih i ove godine održava se u hotelu Groš uz učešće preko 40 šahista iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Crne Gore.

Organizatori ovog turnira su Nacionalni sportski savez slepih Srbije i Opštinska organizacija slepih i slabovidih u Leskovcu, a pokrovitelj Grad Leskovac. Ovaj turnir, kako su kazali predsednik Opštinske organizacije slepih u Leskovcu Milivoje Đokić i predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih Srbije Petar Vranjković je prilika za upoznavanje i druženje.

,,Leskovac je ovih dana centar okupljanja vrhunskih  šahista sa oštećenim vidom, koji su slika snage duha i koji pokazuju da uz čvrstu volju i motivaciju ne postoje prepreke za uspeh.Okupljanja ovog tipa dobra su prilika za druženje slepih i slabovidih osoba i sklapanje novih prijateljstva, jer na taj način doprinosi socijalizaciji, koja je veoma važna za osobe sa invaliditetom, kazao je u ime lokalne samouprave pomoćnik gradonačelnika Milan Stojković.

Međunarodni šahovski turnir za slepe završava se u nedelju 8. decembra proglašenjem pobednika a prema najavama organizatora pet prvoplasiranih šahista dobiće novčane nagrade.