U LESKOVCU SU PROMOVISANI JAVNI POZIVI ZAPOŠLJAVANJA NSZ-a

Predstavljanju javnih poziva i ove godine su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i u ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića obratila se PR Aleksandra Stojanović.Ona je naglasila da Leskovac posvećeno radi na  povećanju zaposlenosti što je u velikoj meri ostvareno.

Aleksandra Stojanović je podvukla da se u ovoj godini za LAPZ planira suma od 30 miliona dinara.

Olivera Pešić direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Leskovac je rekla da se na ovim skupovima prezentuju javni pozivi i konkursi i daju odgovori na sva pitanja vezana za iste.

„Naš cilj je da u aktivne mere zapošljavanja uključimo što veći broj novih poslodavaca, one koji nisu učestvovali u navedenim merama i da ih animiramo i motivišemo da uzmu učešće i iskoriste subvencije za zapošljavanje novih radnika. Trenutno ima 13 raspisanih javnih poziva i konkursa i putem njih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i radnicima na teritoriji Srbije biti uključeno 21.205 lica, od toga 2280 osoba sa invaliditetom. U ovu svrhu izdvojeno je 6,3 milijarde dinara i dodatnih 550 miliona za podršku zapošljavanja osobama sa invaliditeom“.

U Leskovcu su najtraženiji srednjoškolci svih građevinskih profila, montažeri, zavarivači i elektro-građevinska zanimanja. Kod visokoškolaca, najdeficitarniji su diplomirani i master fizičari, nastavnici nemačkog jezika, matematičari, a malo je i vrlo brzo se zapošljavaju elektroinženjeri, IT stručnjaci, mašinski i građevinski inženjeri i arhitekte. Nedostaju tehnolozi poljoprivredne struke i zaštitari, kazala je stručni saradnika NSZ-a Marija Stevanović.

S druge strane, najmanje su traženi nezaposleni sa područja rada hemija, nemetali i grafičarstvo, tekstilstva i kožarstva, kao i iz oblasti administracije i ekonomske struke, istakla je Marija Stevanović.

Kako je još jednom konstatovano lokalna samouprava i NSZ rade u zajedničkom interesu, a u cilju uključivanja mladih u proces rada.

JAVNI POZIVINSZ