U NOVE DIJAGNOSTIČKE APARATE OPŠTE BOLNICE LESKOVAC ULOŽENO MILION I 490 HILJADA EVRA

U poslednjih šest meseci Služba za radiološku dijagnostiku Opšte bolnice Leskovac opremljena je sa dva nova skenera i dva rendgen aparata.

Sa baznim stanicama i adaptacijom prostorija za ovu investiciju izdvojeno je milion i 490 hiljada evra i zahvaljujući tome dijagnostika će se obavljati brže, kvalitetnije sa manje zračenja pacijenata i medicinskog osoblja, bez listi čekanja.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas povodom ove investicije posetio leskovačku bolnicu i tom prilikom istakao da je zdravstvo jedan od osnovnih stubova društva i države.

Govoreći o tekućoj rekonstrukciji Opšte bolnice Leskovac rekao je:

„Prva faza rekonstrukcije sa ulaganjem od oko pet miliona evra je završena, koja je obuhvatila uređenje fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju dela krova. Druga faza, koja je počela krajem prošle godine, vredna je čak četiri i po milijarde dinara, koliko je do pre nekoliko godina iznosio budžet grada Leskovca, velika investicija, i ako dodamo da će oko milijardu dinara biti izdvojeno za najsavremenije aparate i dijagnostiku, onda vam to dovoljno govori o ozbiljnosti ovako jedne investicije koju smo dugo čekali, ali smo na zadovoljstvo svih građana dočekali i krenuli da intenzivno radimo na tome. Ne mogu da ne pomenem da smo i mi kao grad dali skroman doprinos relizaciji ovog kapitalnog i veoma kompleksnog projekta – finansirali smo izradu projektno-tehničke dokumentacije, i izdvojili sredstva za angažovanje nadzornog organa za šta je iz budžeta grada izdvojeno ukupno 95,5 miliona dinara,“- rekao je gradonačelnik Cvetanović i zahvalio se Vladi i predsedniku Republike Srbije.

„Podsetiću i da je Opšta bolnica pre mesec dana od strane organizacije Sprit of America dobila ultrazvučni aparat u vrednosti od 35 hiljada evra, čime je pružanje zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa podignuto na viši nivo, a koji je smešten na Službi za ginekologiju i akušerstvo. Kada već pominjem ovu službu, moram da naznačim da će danas zamenica gradonačenika dr Lidija Dimitrijević i dr Aleksandra Miljković iz Kabineta gradonačelnika, posetiti porodilište i preostale vaučere za 10 prvorođenih beba sa teritorije grada Leskovca uručiti danas. Podsetiću i da smo sumu od 20.000 dinara ove godine podigli na 30.000, odnosno ukupno 300 hiljada dinara smo opredelili ove godine.“

Gradonačelnik Cvetanović je dodao da je siguran da će se nakon dve godine videti pravi rezultati rada i da će se sa mladom generacijom koja je, zahvaljujući dobrom programu Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji je omogućio da svake godine preko 200 lekara dobije posao i to oni koji su završili fakultete sa najvišim prosekom, sa iskusnim lekarima, aparaturom, stvoriti jedna celina koja može da da samo pravi kvalitet zdravstvenih usluga.

Direktor bolnice dr Nebojša Dimitrijević je kazao da su otežani uslovi rada zbog početka rekonstrukcije, da je operativi program skraćen, da je celo krilo trenutno preseljeno, te da se radi sa manjim brojem ležajeva:

„Trudićemo se da pacijenti što manje osete ovo i da svima izađemo u susret koliko budemo u mogućnosti. Krenuli smo sa sprovođenjem programa Helijant, preko kojeg se isključivo zakazuju pregledi i nema papirologije. Još uvek se uhodavamo i učimo program, ali ide nabolje. Na osnovu iskustva onih koji su implementirali program, naša bolnica je najbrže ovladala njime.“

Načelnik Službe za radiološku dijagnostiku, dr Miodrag Janković, istakao je da u istoriji dijagnostike Jablaničkog okruga nikada nije bilo veće investicije od ove. Radi se o dva nova digitalna, 160-slajsna skenera, kao i dva digitalna rendgen aparata, na kojima je moguće u potpunosti manipulisati slikama – uvećavati ih, smanjivati, osvetljavati i zatamnjivati, čime nema ponovnog grafiranja i zračenja pacijenta i osoblja. On je naglasio da je pre par godina stigao i PAKS sistem, koji omogućava logistiku svega toga. U vreme korone su stigla dva stacionarna i dva mobilna rendgena, što je omogućilo da bolnica izdrži ogroman pritisak, jer je dnevno grafirano oko 300 pacijenata.

Dr Janković je napomenuo da će Služba radiologije vrlo brzo dobiti i magnetnu rezonancu, kao i digitalni mamograf. Osim toga, Služba nukelarne medicine će dobiti gama-kameru, aparat vrednosti oko 300.000 evra, za snimanje štitne žlezde. Uz kompletnu rekonstrukciju podova, vodovodne, kanalizacione i električne mreže, Opšta bolnica Leskovac, kako je dr Janković istakao, biće u rangu kliničkih centara u većim gradovima.

Pomoćnik direktora bolnice dr Milan Petrović se danas obratio i kazao da se zahvaljujući savremenim programima registruje upotreba sredstava, te da je potrebno ispoštovati procedure i osvrnuo se na otvaranje istorije bolesti prilikom upotrebe skenera.

„Ako se ne otvori istorija bolesti, program se u urgentnom evidentira kao pregled i vide se mnogo manji od realnih troškova. Dakle nophodno je otvoriti istoriju bolesti, bilo dnevnu, bilo za ležeće pacijente, kako bi se od fonda refundirali troškovi.

Bitno je reći da smo smanjili listu čekanja na očnom i ortopediji, napravljena je nova rang lista i operativa na ortopediji radi i u drugoj smeni.“ Dr Petrović se osvrnuo i na situaciju sa kovidom 19 i istakao da su pacijenti uglavnom sa lakšom kliničkom slikom.

Dr Janković se nadovezao na funkcionisanje otvaranje istorije bolesti u sklopu dnevne bolnice i kazao da je fakturisanje upotrebe skenera tim putem u iznosu od više hiljada dinara, a ukoliko se taj postupak ne izvrši fakturiše se na oko 400 dinara, što nisu realni troškovi. Istakao je da za upotrebu skenera nema liste čekanja i da se ta dijagnostika obavlja u kratkom roku.

Direktor Dimitrijević se takođe nadovezao na njih i istakao da je potrebno Fondu, koji je finansijer bolnice, prikazati sve neophodne procedure i da to zahteva smeštanje pacijenta u Dnevnu bolnicu i da je cilj da pacijent za vreme provedeno u bolnici dobije što bolju uslugu i obavljanje svih neophodnih procedura.

Objašnjavajući model funkcionisanja dnevne bolnice, gradonačelnik Cvetanović je istakao da se radi o potpuno transparentnom, jasnom načinu rada, koji će smanjiti korupciju u zdravstvu i omogućiti bolnici da evidentira i od RFZO-a, kao svog glavnog finansijera, naplati sve troškove pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Nakon konferencije gradonačelnik Cvetanović je u društvu rukovodstva bolnice obišao Službu za radiološku dijagnostiku i započete radove na rekonstrukciji.

Zamenica dr Lidija Dimitrijević i pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandra Miljković su majkama u porodilištu uručile vaučere opredeljene za prvih 10 beba rođenih u godini, poželele im zdravlje i sreću.

Načelnica Službe za ginekologiju je istakla da se u 2022. godini rodilo 945 beba sa prebivalište na teritoriji grada Leskovca, odnosno 137 više nego u 2021. godini.

OB Leskovac