U OVOM PERIODU PRISUTNE SU RESPIRATORNE INFEKCIJE KOJE IZISKUJU PREVENCIJU

Akutne respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka. U ovu grupu oboljenja svrstavaju se infekcije respiratornog trakta izazvane različitim mikroorganizmima, ali u najvećoj meri reč je o virusnim infekcijama. Virusi, izazivači akutnih respiratornih infekcija, jesu rinovirusi, virusi influence i parainfluence, respiratorni sincicijalni virus, koronavirusi, adenovirusi, i drugi.

Kako ističe dr Suzana Mitić, načelnica Službe za zaštitiu odraslog stanovništva leskovačkog Doma zdravlja najčešće kliničke manifestacije akutnih respiratornih infekcija su akutni nazofaringitis, akutni sinuzitis, akutni faringitis, akutni laringitis , akutni bronhitis, akutni i razne pneumonije  odnosno upale pluća.

Da bi se predupredile ove infekcije, kako ističe dr Mitić potrebno je češće pranje ruku i nošenje medicinskih maski, kao i upotreba dezinfikacionih sredstava. Ona dodaje da ovo podraztumeva i izbegavanje kontakata sa drugim licima ukoliko je osoba sklona ovim infekcijama.

Terapija za sve akutne respiratorne virusne infekcije podrazumeva takozvanu simptomatsku terapiju, odnosno terapiju koja će ublažiti prisutne simptome. U prvom redu, reč je o lekovima protiv povišene telesne temperature i protiv bolova (antipiretici – analgetici), kao i o lekovima za ublažavanje kašlja odnosno za olakšavanje iskašljavanja. Od izuzetnog je značaja i obezbediti dovoljan unos tečnosti i toplih napitaka u organizam, odgovarajući higijensko – dijetetski režim ishrane, mirovanje, i slično. Veoma je bitno istaći da antibiotici ne utiču na viruse, tako da primena antibiotika ne utiče na tok i dužinu bolesti.

Čuvajmo zdravlje