U parku Devet Jugovića obeležen Svetski dan šuma

U parku Devet Jugovića povodom Svetskog dana šuma, sprovedena akcija podele sadnica i tom prilikom deca su zasadila nekoliko sadnica smrče.

 

,,Za ovu godinu izabrana je tema „Šume i edukacija“, budući da je podizanje svesti kod ljudi jedan od prioriteta u očuvanju životne sredine. Šume ne podrazumevaju samo drveće, već i sav biljni i životinjski svet koji u njima živi. Uništavanje šuma dovodi do narušavanja celokupnog ekosistema, utiče na promenu klime i zemljišta“, rekla je ispred lokalne samouprave Jelena Kocić, zamenica sekretara Skupštine Grada Leskovca.

Šef Odeljenja za zaštitu životne sredine, Slađan Đikić, rekao je da je pored ove akcije, planirana i akcija pošumljavanja, odnosno ozelenjavanja Spomen parka. „Odeljenje za zaštitu životne sredine u saradnji sa Gradom, JP „Urbanizam i izgradnja“ i JKP „Komunalac“ planira da pošumi deo Spomen parka belim jasenom, crvenim kestenom i rujom“.

Prisutnima se ispred JP „Srbijašume obratio Jovan Petković, diplomirani inženjer šumarstva koji je tom prilikom rekao da je u planu pošumljavanje 20 hektara goleti, kao i 40 hektara pošumljavanja na površinama koje su ranije bile pod šumama, ali su oštećene požarima, vetrovima, sečom.

Deca su zatim posadila sadnice smrče zajedno sa radnicima JP „Srbijašume“.