U PREDEJANU KOD ŽELEZNIČKE STANICE OTKRIVEN SPOMENIK DRAGANU PAVLOVIĆU NEKADAŠNJEM VLASNIKU MOTELA PREDEJANE

U  parku u centru ove varošice održana je ceremonija otkrivanja spomenika posvećenog Draganu Pavloviću Pelagiji. On je decenijama bio vlasnik Motela Predejane, a preminuo je marta 2020.godine.

Spomenik je podignut zahvaljujući sredstvima porodice i prijatelja, u Predejanu, rodnom mestu za koje se zdušno borio i koje nikada nije zaboravio. Pre minuta ćutanja spomenik su zajedno otkrili Draganova supruga Marina Pavlović i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. Vence kraj spomenika položila je rodbina i delegacija grada Leskovca.

Svi koji su poznavali Dragana Pavlovića opisivali su ga kao velikog zaljubljenika u Predejane, koji je često pokazivao i svoju nesebičnu, humanu i dobrotvornu stranu.

Pored velikog uspeha, Dragan je pre svega bio čovek velikog srca, humanista, donator, prijatelj sporta i ktitor crkve “Sv. Arhangel Gavrilo”.

Veći deo života proveo je u Rusiji, ali nikada nije zaboravio svoje rodno mesto. Zbog svega što je za života uradio za Predejane, mesna zajednica je pokrenula inicijativu da se u parku u centru ovog mesta Draganu Pavloviću Pelagiji podigne spomenik. Najglasniji zagovornici ove ideje bili su Draganov prijatelj Zoran Stojanović i rođak Zoran Pavlović koji se obratio skupu.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je kao iskreni prijatelj i veliki poštovalac lika i dela Dragana Pavlovića Pelagije učestvovao u podizanju ovog spomenika. Ovom prilikom rekao je da je sve stanovnike ove varošice smatrao kao svoj najbliži rod i pomagao im. Kako je dodao Cvetanović iako Pavloviću ugostiteljstvo nije bilo primarni posao njegovom zaslugom ovo preduzeće postalo je jedno od deset najuspešnijih na jugu Srbije. Stoga je Dragan Pavlović 2008. godine odlikovan Oktobarskom nagradom grada Leskovca – Medaljom, a 2020. godine, kada nas je iznenada i prerano napustio, posthumno mu je ponovo pripalo ovo priznanje.

Ovaj spomenik je radio profesor Zdravko Joksimović sa Fakulteta za likovnu umetnost iz Beograda, a izlila ga je umetnička livnica Stanišić iz Novog Sada, imamo uspomenu na Dragana Pavlovića koji je mnogo toga činio za sve nas tokom svog života, kazala je ovom prilikom njegova supruga Marina Pavlović.

Ovaj spomenik je radio akademski vajar Zdravko Joksimović koji ističe da je je ovim dao svoj skroman doprinos da se lik i delo ovog čoveka otrgnu od zaborava,

Ovom događaju prisustvovala je rodbina Marine Pavlović iz Kazahstana, kao i brojni prijatelji i stanovnici Predejana, Grdelice, Leskovca i brojnih mesta širom naše zemlje.