U SELU DOBROTIN POVODOM TODOROVE SUBOTE DANAS ODRŽANA 10. PO REDU SMOTRA KONJA

Tradicionalno u Dobrotinu na Teodorovu subotu i ove godine po deseti put održano je okupljanje ljubitelja konja, kome je prisustvovao veliki broj odgajivača i meštana iz ovog sela, okoline, ali i Bosilegrada, Sokobanje i drugih mesta širom Srbije.

Kult tračkog konjanika Todora još uvek je prisutan u raznim krajevima Srbije i vezuje se za verovanje da je ovaj svetac zaštitnik stoke, posebno konja. Danas je prva subota Velikog Vaskršnjeg posta koja se naziva Todorova subota. U vezi sa tim u pojedinim delovima Srbije organizuju se konjičke trke i  izložbe konja.

Selo Dobrotin je nekad bilo poznato po uzgoju konja, upravo iz tog razloga se održava i izložba konja i time doprinosi očuvanju tradicije. Izložba omogućava deci i svim ljubiteljima da se druže sa konjima i uživaju u njihovoj lepoti i dobroti, da razvijaju ljubav prema životinjama, da se kroz razgovor sa ljudima, koji se bave njima, upoznaju sa čarima i benefitima ovog sporta, kazao je predstavnik mesne zajednice Dragan Marković.

Boban Petrović iz Rakovca kod Bujanovca danas je u Dobrotinu predstavio svoje raskošne kočije sa dva konja i pokazao da je ljubav prema ovoj plemenitoj životinji nemerljiva.

Slavoljub Ilić je iz Sokobanje došao da uživa u ovoj manifestaciji i pokaže svoju ljubav prema konjima uz poruku mladima da se okrenu uzgoju ove  inteligentne životinje.

Gost iz Bosilegrada Ivajlo Stojičkov nije krio radost zbog ove manifestacije koja je prilika da se svi ljubitelji konjarstva okupe na jednom mestu i razmene iskustva.

Zahvaljujući podršci Veterinarske ordinacije „Goran vet“ ova manifestacija se omasovljuje, ali se dosta radi i na edukaciji poljoprivrednika oko konjarstrva,

Ove godine manifestaciji se odazvalo preko 40 uzgajivača konja, a poručeno je da će se ubuduće raditi na još većem omasovljenju konjarstva.

DobrotinTODOROVA SUBOTA