U SVINJARICI KOD LEBANA DANAS JE PROSLAVLJENA PČELARSKA SLAVA

Ovogodišnji domaćin slave bila je porodica Lazić koja se posvetila pčelarstvu, oni poseduju 30 košnica i svaki slobodan trenutak posvećuju ovom napornom poslu.

Siniša Lazić i njegova supruga Dragana ističu da je za ovaj posao potrebno puno ljubavi i dodaju da su ovim poslom počeli da se bave posle smrti Sinišinog oca. Dnevno su potrebni sati da bi se zaštitile košnice i stvorili uslovi da pčele nesmetano skupljaju med.

Predsednik Udruženja pčelara u Leskovcu Dragan Stanić istakao je da Udruženje pčelara Leskovac ove godine proslavlja 120 godina postojanja i da je pčelarstvo u ovom kraju ima dugu tradiciju.

On je naglasio da ove godine vremenski uslovi nisu dozvolili da se pčele pripreme za bagremovu pašu i da će samim tim rod biti umanjen.

Na pitanje kako brendirati Radanski med on je naglasio da u tome vidi pomoć svih institucija, jer je ovaj med ekološki najispravniji. Stanić kaže da je zadovoljan subvencijama koje država daje pčelarima, ali ne i cenom meda koja trenutno iznosi od 1000 do 1.200 dinara.

Nenad Stefanović savetodavac PSSS-a u Leskovcu ističe da je glavni zadatak ove službe permanentna edukacija pčelara i borba da se akcenat stavi na ekološkoj proizvodnji. Prioritet je brendiranje Radanskog meda, jer to on zaslužuje svojim kvalitetom.

Prema podacima Udruženja pčelara u Jablaničkom okrugu ima prijavljenih 22.000 do 23.000 pčelinjih društava.

pčelarstvoPOLJOPRIVREDAPSSS LeskovacSvinjarica