U Tehničkoj školi ,,Rade Metalac” potpisani ugovori o izvođenju praktične nastave

Tehnička škola „Rade Metalac“ u Leskovcu i devet privrednih društava koji će omogućiti izvođenje praktične nastave za đake obrazovnog profila Mehaničar motornih vozila potpisali su danas ugovore.

,,Škola je za školsku 2018/2019 godinu upisala 30 učenika na profilu Mehaničar motornih vozila koji će se školovati po modelu sa elementima dualnog obrazovanja.Tehnicka skola ,,Rade Metalac” je jedna od sest srednjih strucnih skola u Srbiji , koja je dobila mogucnoist da obrazuje učenike u ovom obrazovnom profilu. To znači da će se jedan deo obrazovnog procesa odvijati u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa ustanovom,” rekao je direktor Tehničke škole ,,Rade Metalac” Slavoljub Stanojevic.

Pomak u odnosu na tkz. tradicionalni način izvođenja nastave predstavlja kvalitetnije učenje kroz rad u kompanijama, a za sticanje stručnih kompetencija đaka odgovorni će biti kompanijski instruktori obučeni za rad sa mladima.

U ime Auto servisa školi se zahvalio vlasnik servisa Top Auto Igor Dimitrijević.

,,Sa decom će raditi kvalifikovani majstori sa dugogodišnjim iskustvom, jer je to i osnova da deca dobiju, što kvalitetnije znanje i osnovu za dalju nadogradnju, koja naravno zavisi od njih samih,”  istakao je Dimitrijević

Učenje kroz rad u kompanijama,  u realnim radnim uslovima, osim sticanja stručnih znanja i veština, omogućava učenicima da kroz saradnju sa starijim kolegama steknu i socijalne veštine.

Obrazovni profil Mehaničar motornih vozila , kao model sa elementima dualnog obrazovanja, uveden je u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke.Saradnju na ovom projektu pružila je i Regionalna privredna komora.

Sva mesta u Tehničkoj školi Rade Metalac popunjena su već u prvom upisnom roku kada je u 12 odeljenja upisano 360 učenika.