U TOKU JE CVETANJE BAGREMA, A SAMIM TIM I AKTIVNOST PČELA NA SAKUPLJANJU NEKTARA

Prinos bagremovog meda možemo očekivati od onih društava koja neposredno pred cvetanje bagrema imaju 8 ramova sa leglom u takozvanoj DB košnici, odsnosno 12-14 ramova sa leglom u LR košnici. Leglo mora biti sa kontinuiranim razvojem, jer može da se desi da su pčele sa mladom i kvalitetnom maticom desetak dana pred cvetanje bagrema odnegovale isto toliku količinu legla.

Što se tiče radova koje treba obaviti u ovom mesecu najbitnije je da oni budu usmereni ka stvaranju jakih društava, ističe savetodavac PSSS-a u Leskovcu Nenad Stefanović.

Trebamo dovršiti sve radove iz prethodnog meseca, a naročito one koji su usmereni na stvaranje jakih društava.

On dodaje da treba sprečiti nagon za rojenje i samo rojenje, pretpostavlja se da je jedan od glavnih razloga rojevog nagona i obrazovanje rojevih matičnjaka.

Nema veće greške za pčelara u ovom mesecu od kašnjenja u proširenju košnice medišnim prostorom, jer tada dnevni unos nektara može biti 8-10 kg, a ponekad i 14 kg. Zato treba imati u rezervi nastavke i polunastavke sa makar 50 % izvučenih ramova.

Cvetanje bagrema zavisi od položaja i vremenskih prilika, a beleške mnogih naših pčelara govore da kod nas bagrem cveta u periodu 6-20. maja.

Prosečno vreme početka cvetanja bagrema je 11. -16. maja, pa su i radovi na pčelinjaku raznoliki po pojedinim područjima.

Pri prognozi cvetanja bagrema potrebno je da se na svakih 100 metara nadmorske visine doda 4-6 dana kasnijeg cvetanja bagrema. U većini slučajeva je bolje da bagrem procveta u drugoj polovini maja zato što je tada vreme stabilnije, toplije, a sve to povoljno utiče na lučenje nektara.

Prinos bagrema zavisi i od starosti zasada. Ako je starost preko 30 godina, prinos po hektaru znatno opada i u 36. godini iznosi 192 kg meda po ha. Najbolje medi šuma starosti 15-ak godina, i daje do 420 kg meda po ha. Veliku prednost imaju stacionirani pčelinjaci u brdsko-planinskim predelima, jer bagremova paša traje duže (ponekad čak i do 10 dana), zaključuje Stefanović.

 

Bagremov medCvetanje bagrema